Câştigătorii Concursului naţional de materiale didactice

În perioada 2 februarie – 7 iunie 2015, s‑a desfășurat prima ediție a Concursului național de materiale didactice „Educația religioasă – tradiție și actualitate”, organizat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic‑educațional al Administrației Patriarhale, informează „Ziarul Lumina”.

La concurs s‑au înscris 22 de echipe, formate din doi, trei autori (profesori de Religie, profesori care predau alte discipline școlare, specialiști în domeniile artei, literaturii, istoriei etc.) din mai multe orașe din țară. Fiecare echipă de autori s‑a înscris în concurs cu un proiect ce conține un set de materiale didactice pentru o singură clasă și un singur domeniu, selectat la alegere din noile programe școlare de Religie, cultul ortodox, clasa a II‑a, clasa a III‑a sau clasa a IV‑a. Obiectivul general al concursului a constat în dezvoltarea unui context competițional la nivel național pentru elaborarea de materiale didactice de calitate pentru ora de Religie.

Comisia de evaluare a fost formată din specialiști în științele educației din învățământul universitar și preuniversitar, dar și de specialiști în arte vizuale. În procesul de evaluare a celor 22 de proiecte s‑a aplicat aceeași procedură valabilă și la evaluarea manualelor de Religie. Astfel, au fost aplicate criterii precum corectitudinea conținutului științific, calitatea și accesibilitatea limbajului, abordarea didactică a conținutului învățării, organizarea conținutului proiectului în vederea formării și dezvoltării de competențe în conformitate cu programa școlară, contribuția la optimizarea procesului de predare‑învățare‑evaluare, calitatea tehnoredactării și aspectele estetice ale proiectului.

Autorii celor mai bune proiecte au fost premiați de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Muzeul Patriarhilor din Reședința Patriarhală, în ziua de 7 iunie 2015. Câștigătorii sunt:

– Premiul I (91 de puncte) – Mihaela‑Maria Guicin, profesoară de Religie, metodist (jud. Olt); Florina‑Despina Mihală, învățătoare (jud. Olt); Corina Leonte, psiholog (București).

– Premiul al II‑lea (90 de puncte) – pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, director științific proiect POSDRU (jud. Cluj); Teodora Ilinca Mureșanu, profesoară de Religie, formator (jud. Cluj).

– Premiul al III‑lea (88 de puncte) – Ionica Viorica Popa, profesoară de Religie, metodist (jud. Galați); Svetlana Ceapă, profesoară de Religie, metodist (jud. Galați); Florian Popa, profesor de Religie, inginer (jud. Galați).

– Mențiune (74 de puncte) – Viorica‑Georgeta Manolache, învăţătoare (jud. Buzău); Gabriela Antoaneta Marinescu, profesoară de Religie (jud. Buzău).

Concursul a generat un context favorabil de coagulare a unor colective de autori care să se angajeze responsabil în redactarea unor materiale didactice menite să contribuie la creșterea calității educației religioase. Astfel, câștigătorii vor face parte din colective de autori ai ghidurilor pentru profesorii care predau Religia la clasele a II‑a, a III‑a și a IV‑a, lucrări care se vor publica la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, începând din toamna acestui an.

Comentarii Facebook


Știri recente