Care sunt inovațiile și abaterile de la normele liturgice, canonice și pastorale privitoare la administrarea Tainei Împărtășaniei?

Continuăm să prezentăm în cele ce urmează câteva dintre abaterile de la normele liturgice, canonice și pastorale, de această dată legate de administrarea Tainei Sfintei Împărtășanii.

1. Împărtășirea creștinilor de altă confesiune sau a celor de alte religii constituie o încălcare a normelor canonice și liturgice ale Bisericii. Chiar dacă în primele veacuri creștine au fost admise și anumite excepții (de exemplu, catehumenii aflați pe patul de moarte), cei care pot primi Sfânta Împărtășanie sunt numai creștinii ortodocși care s-au pregătit și au primit dezlegare de la duhovnic. De asemenea, împărtășirea slujitorilor sau a credincioșilor în bisericile de alte confesiuni este interzisă.

2. Sfânta Împărtășanie nu se dă trupurilor celor morți (cf. Canonul 83 al Sinodului VI Ecumenic, 18 Cartagina). De asemenea, este interzisă practica împărtășirii „în numele” celor morți, deoarece Sfintele Taine se administrează numai persoanelor vii și în mod personal. Aici poate fi menționată și practica incorectă, încurajată uneori de slujitori, ca aceia care se împărtășesc să poarte în mână mai multe lumânări, pentru cei care au murit „fără lumânare”.

Mai multe detalii în „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente