Canonul Sfântului Andrei Criteanul în Arhiepiscopia Aradului

Creştinii ortodocşi arădeni au participat, la Slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia, pe parcursul primelor patru zile ale săptămânii I din Postul Mare, se citeşte unul din cele mai pătrunzătoare poeme religioase, scrise pentru uzul cultului Ortodox, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

“Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a făcut un adevărat pelerinaj pe la bisericile arădene din municipiu, pentru a fi prezent în mijlocul credincioşilor şi a le transmite binecuvântarea arhierească la început de post. Astfel în prima zi a Canonului cel Mare, Înaltpreasfinţia Sa a slujit la Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, rostind la sfârşit un cuvânt de învăţătură. În cea de-a doua zi a Postului Mare, în după amiaza zilei, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului a luat parte la slujba Canonului cel Mare sau a Sfântului Andrei Criteanul, la Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul din cartierul Arad- Gai. Slujba a fost săvârşită în biserica cea mare a mănăstirii, în prezenţa monahiilor din obştea mănăstirii şi a multor credincioşi, în special din cartierele apropiate, dar şi din alte locuri, care frecventează cu regularitate această oază de spiritualitate şi linişte sufletească. Miercuri seara, la cea de-a treia parte a Canonului cel Mare, Înaltpreasfinţia Sa a ţinut să fie prezent în mijlocul credincioşilor de la Catedrala Veche”, după cum a precizat Protos. Iustin Popovici.

În ultima seară a canonului, chiriarhul va fi prezent în mijlocul teologilor şi seminariştilor arădeni, la Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, urmând tradiţia formată deja de mai mult timp, prin care, prima săptămână din Postul cel Mare este săptămâna duhovnicească a studenţilor teologi şi a dascălilor acestei instituţii de învăţământ teologic.

Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoşenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră şi de importanţa pe care o are pocăinţa în viaţa noastră.

Comentarii Facebook


Știri recente