Campania „Sănătate pentru sate”, un pas important către o rază de lumină şi speranţă

Suntem la VIII-a ediţie de medicină pentru sate şi reuşim să adunăm atât voluntari, cât şi oameni din satele în care colindăm şi să culegem zâmbetul din sufletul acestora. Am reuşit să ajungem în comuna Grădiştea nouă medici, cincisprezece asistenţi medicali şi alţi șaisprezece voluntari. Până la ora 12:00, au fost consultați 45 de pacienţi cu diverse afecţiuni, cele mai frecvente fiind bolile cardio-vasculare (şi aici menţionăm tensiunea arterială neglijată terapeutic fie din lipsă de bani pentru procurarea medicamentelor, fie din neglijenţă de adresare către medic) şi bolile reumatice (cu precădere durerile de spate)”, explică medicul Floricel Cristea, coordonatorul cadrelor medicale, provenite dinspecialităţi diferite: cardiologie, gastroenterologie, recuperare medicală, medicină de urgenţă, neurologie, psihiatrie, boli de nutriţie şi diabet, stomatologie, genetică medicală.

Până la finalul zilei, medicii voluntari au oferit consultaţii medicale gratuite unui total de 70 de pacienţi, majoritari bătrâni.

Ne bucurăm că putem fi de folos

Alături de medici specialişti am efectuat triajul persoanelor care au conştientizat că voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au venit cu scopul de a oferi consultaţii şi investigaţii medicale gratuite. Ca de fiecare dată, devenim sensibili la suferinţa oamenilor şi ne bucurăm că le putem fi de folos”, au menţionat prof. Anca Mihai şi prof. Cristina Costache.

Voluntarii au avut parte de susţinere din partea autorităţilor locale, a celor trei preoţi parohi şi a asistentei medicale din cadrul cabinetului de medicină de familie din comuna ilfoveană.

Florinel Radu, viceprimarul comunei Grădiştea, a declarat: „Această campanie este binevenită şi apreciem iniţiativa Patriarhiei Române, demarată în colaborare cu Ministerul Sănătăţii. Sperăm ca pe viitor astfel de acţiuni umanitare să fie cât mai dese, la nivel de comună, şi, de ce nu, chiar la nivel naţional. În concluzie, Campania «Sănătate pentru sate» este un pas important către o rază de lumină şi speranţă oferită oamenilor aflaţi în dificultate”.

Considerăm util şi de maximă importanţă acest demers

Preotul Iulian Corneliu Izak, de la Parohia „Sfânta Treime” – Grecii de Sus din comuna Grădiştea, judeţul Ilfov, Protoieria Ilfov Nord, a spus: „Această acţiune a fost bine primită de credincioşii parohiei noastre, deoarece mulţi dintre aceştia nu au un loc de muncă stabil, prin urmare nici asigurare medicală. Aşadar, aceşti oameni beneficiază cu greu de servicii medicale. Mulţumim corpului medical şi tuturor voluntarilor care au venit astăzi în comuna noastră. Fie ca Bunul Dumnezeu să le răsplătească jertfa şi osteneala”.

Parohia Grecii de Sus este parohie de gradul al III-lea. Din aprox. 800 de credincioşi câţi formează enoria, în medie 100 sunt persoane văduve.

Ne bucură faptul că, pentru prima dată, în comuna noastră are loc o astfel de acţiune. Considerăm util şi de maximă importanţă acest demers. Noi, preoţii, ne rugăm, doctorii lucrează cu medicamente, dar Dumnezeu este Cel care dăruieşte vindecarea. Sperăm ca acest prim pas să ne vindece şi de boala ignoranţei, deoarece foarte mulţi dintre oamenii de la sate evită să împlinească porunca Bisericii de a se îngriji şi de trup alături de suflet”, a zis preotul Alexandru Popescu, de la Parohia Grădiştea, închinată praznicului Adormirii Maicii Domnului, ai cărui enoriaşi sunt în majoritate persoane cu vârsta între 50 – 60 de ani.

De dragul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, preotul paroh Dan Marian Ştefan din comuna vecină Nuci a fost prezent la această acţiune umanitară şi s-a alăturat efortului colectiv depus în ajutorarea persoanelor defavorizate din Grădiştea.

Programul„Sănătate pentru sate” are în vedere facilitarea accesului la asistenţă medicală a persoanelor defavorizate din mediul rural şi din localităţile izolate. Aceste activităţi se desfăşoară pe bază de voluntariat şi urmăresc creşterea gradului de conştientizare şi implicare în acţiuni de prevenire şi combatere a practicilor care dăunează sănătăţii.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Vineri vor fi închise școlile din cauza gripei

Toate unitățile de învățământ preuniversitar vor fi închise vineri, 25 ianuarie 2019, potrivit ordinului emis miercuri de Ministerul Educației Naționale la recomandarea Ministerului Sănătății. Ordinul de ministru a fost dat din cauza răspândirii gripei. Pentru…