Campania „Sănătate pentru sate” a ajuns și în Slănic Prahova. Peste 200 persoane au primit consultații gratuite

Peste 200 persoane din localitatea Slănic Prahova, majoritatea provenite din familii cu o situaţie financiară fragilă, au beneficiat de consultații gratuite, datorită Campaniei Sănătate pentru sate.

Sâmbătă, 1 octombrie, a 34-a ediție a avut ca loc de desfășurare Baza de tratament balneo-climateric Slănic (Jud. Prahova) și a fost posibilă cu sprijinul doamnei director a bazei de tratament Slănic, Liliana Manolescu, dar și a Părintelui Paroh Bolovan Romeo de la Biserica Nașterii Maicii Domnului – Slănic Prahova.

Astăzi am avut medici cu următoarele specializări: Medicină generală, Diabetologie, Medicină Internă-EKG, Pediatrie, Stomatologie, Neurologie, Psihiatrie Pediatrică și Psihiatrie Adulți; Psihologie, Imagistică-Ecografie și Gastroenterologie. Pacienţii consultaţi au fost în număr de peste 200. La această ediţie s-au implicat 30 voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care 12 medici, șase asistenți medicali și personal auxiliar, ne-a precizat Dănuț Prună, voluntar al Paraclisului.

Pr. paroh Bolovan Romeo Florin de la Biserica Nașterii Maicii Domnului – Slănic Prahova s-a îngrijit de organizarea acestei acțiuni, tot mai utilă și mai apreciată.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Campania «Sănătate pentru sate» a ajuns în localitatea noastră, Slănic Prahova. Mulțumim tuturor care fac parte din acest proiect, îndeosebi medicilor, asistenților și voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, pentru efortul și dragostea pe care ni le-au oferit. Acțiunea medicilor a reușit să aducă raze de lumină, speranță și sănătate în sufletul comunității noastre. În localitate există persoane vârstnice, cu probleme grave de sănătate, care nu se pot deplasa. De aceea, ne-am dori să putem beneficia din nou de această campanie. Mulțumim coordonatorului, Pr. Arhim. Ciprian Grădinaru, pentru susținerea acestor activități de voluntariat. Aș fi bucuros dacă după această acțiune fiecare dintre cei care au beneficiat de consultații gratuite ar conștientiza importanţa faptului că este mai ușor a preveni o boală, decât a o trata.

Prevenția anomaliilor la copii se poate face prin urmărirea creșterii și dezvoltării osoase și a funcție musculare de medicul pediatru și ortodont. Odată cu erupția dinților este foarte important să se mențină sănătatea dinților temporari, printr-o igiena corespunzătoare, sigilări dentare realizate pentru prevenirea aparițiilor cariilor, precum și tratamentul acestora.

Doamna medic stomatolog, Irina Molnar, prezentă la acțiune, a explicat câteva dintre cazurile cu care s-a confruntat la consultaţii.

Promovarea sănătății  a devenit un domeniu de interes pentru echipa Campaniei «Sănătate pentru sate» cu scopul de a încuraja aplicarea metodelor profilactice înainte să apară noi semne de boală. Lipsa unor informații sau a unor măsuri cu caracter preventiv, la care să aibă acces persoanele din zona rurală, face ca prevalența afecțiunilor dentare să fie în creștere. Am constat în urma consultațiilor de azi prezența unor anomalii dento-maxilare la copii. Descoperite până în jurul vârstei de 13 ani, se pot corecta prin purtarea unui aparat dentar care dilată un maxilar îngust sau stopează creșterea foarte rapidă a lui.  După această vârstă, modificările suportului osos se fac doar chirurgical, ceea ce implică riscuri foarte mari cu recuperare pe termen lung. Prezentarea la medicul dentist la vârste cât mai mici ajută la depistarea și corectarea acestor anomalii în timp favorabil creșterii și dezvoltării osoase normale a maxilarelor.

Psihiatria pediatrică este ramură a medicinii foarte delicată, specială, așa cum sunt copiii în general. Întotdeauna trebuie să se lucreze cu întreaga familie, copilul fiind de cele mai multe ori un simptom al familiei. Echipa de Psihiatrie pediatrică pentru această acțiune a fost reprezentată de această dată de dr. Tocaci Georgiană și dr. Mărăcineanu Irina.

Majoritatea copiilor erau cu dezvoltare cognitivă corespunzătoare vârstei, aici axându-ne în principal pe psihoeducatie, consiliere parentală, cu sfaturi privind reducerea timpului petrecut în fața televizorului/tabletei sau tehnici de responsabilizare a copiilor. Dintre patologiile întâlnite aici amintim: autismul infantil, tulburările anxioase, tulburările specifice de dezvoltare a abilităților școlare, greșelile educaţionale, spune Dr. Tocaci Georgiană.

Deşi nu au un consilier școlar sau un logoped, Părintele Romeo Bolovan a reușit să implice copiii în diferite activități de grup, reușind astfel  să ofere un suport  şi copiilor cu anumite deficite sau celor care nu beneficiază de o stimulare corespunzătoare în familie, adăugat Dr. Mărăcineanu Irina.

S-au întâlnit foarte multe cazuri de depresie, o boală psihică care provoacă un sentiment persistent de tristețe, precum și pierderea interesului în derularea oricărei activități. Majoritatea persoanelor cu depresie se simt mai bine după un tratament medicamentos, consiliere psihologică sau alte tipuri de tratamente.

Cea mai frecventă afecțiune psihiatrică a fost depresia, în diferite forme, predominând însă cea somatoformă. Pacienții au fost receptivi și au acceptat tratamentul de specialitate, ne relatează  Dr. Taciu Simona, medic specialist psihiatrie adulți.

Cazuri de erori în administrarea tratamentului prescris de medic au fost descoperite de Dr. Oana Moșu, specialist în medicină internă.

Am consultat un număr foarte mare de pacienți, marea majoritate cu suferințe cardiovasculare, multe cazuri de fibrilație atrială și hipertensiuni arteriale, necunoscute și netratate. Am fost surprinsă de lipsă de informare a pacienților în ceea ce privește tratamentul anticoagulant în fibrilațiile atriale, tratament periculos să fie luat la întâmplare și necontrolat; ne-am străduit să le explicăm riscurile, beneficiile și profilaxia tratamentului anticoagulant, iar voluntarii noștri s-au deplasat la farmacia locală pentru a procura medicația la doi dintre pacienții care intenționau să-și întrerupă tratamentul temporar. A fost și un caz de hipertensiune arterială severă, cu fibrilație atrială paroxistică cu alură ventriculară foarte mare, ambele nou-descoperite și cu stare generală influențată pentru care s-a indicat internare de urgență în serviciul de cardiologie.

Și de această dată, partenerul campaniei, Carrefour România, a oferit pachete cu produse de igienă orală celor prezenți la consultații.

Comentarii Facebook


Știri recente