Campania de „Prevenţie şi educaţie pentru sănătate” a demarat în Teleorman

Peste 150 de copii din Calmaţuiu de Sus, judeţul Teleorman, au primit luni consiliere în materie de sănătate de la un medic stomatolog, un nutriţionist, un profesor de instruire clinică şi un psiholog, toţi fiind voluntari ai Paraclisului Catedralei Naționale. 

Este prima ediţie a Campaniei de Preventie şi educatie pentru sănătate derulată în judeţul Teleorman, iar tinerii au fost curioşi şi entuziasmaţi de sfaturile şi darurile primite.

Dan Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale, a declarat: „a fost o activitate reuşită şi aş dori să felicit preoţii din localitate şi reprezentanţii oficialităţilor locale care au reuşit să adune întreaga comunitate”.

Medicul stomatolog specialist Claudia Budună le-a arătat micuţilor cum să se spele corect pe dinţi. „Periajul corect este foarte important. Ajungem să pierdem dinţii dacă nu avem grijă de ei. Le-am explicat copiilor cum se face periajul corect. Este important să meargă de două ori pe an la stomatolog, chiar dacă nu ii doare nimic, medicul va descoperi anumite căriuţe ascunse”, a avertizat medicul Claudia Budună.

Profesorul de instruire clinică Gelu Costache le-a vorbit tinerilor despre poziţia corectă a coloanei vertebrale: „le-am prezentat copiilor noţiuni generale despre igienă, igiena corporală şi igiena posturală. Igiena posturală devine din ce în ce mai importantă urmare a faptului că adolescenţii şi chiar şi copiii mai mici încep să aibă posturi vicioase care în timp dau deformări ale coloanei şi se transformă în viitorii pacienţi ai ţării”, a menţionat profesorul de instruire clinică.

O altă temă abordată de specialiştii voluntari a fost nutriţia sănătoasă.

Farmacistul Sorina Aurica a atenţionat: „Le-am prezentat copiilor noţiuni generale despre o nutriţie sănătoasă, am punctat elemente importante cum ar fi care sunt cele trei mese principale ale zilei şi cele două gustări, despre a consuma fructe şi legume proaspete, despre a se hidrata şi a avea echilibru în alimentaţie şi a mânca cât mai sănătos posibil”.

România este pe primul loc în Europa în privinţa hărţuirii în şcoli, potrivit unui studiu realizat de Brandwatch. Studiile arată că victimele fenomenului de bullying resimt efecte precum depresie, însingurare, anxietate, scăderea respectului de sine, au rezultate slabe la şcoală şi chiar dezvoltă gânduri suicidale. În acest context, dr. psihoterapeut Raluca Simion le-a explicat elevilor care sunt caracteristicile, formele de exprimare şi efectele fenomenului de bullying.

„Este important să cunoaştem noţiuni despre acest fenomen în primul rând pentru a-l putea indentifica şi să nu îl trecem cu vederea, să-l punem pe seama unei simple şicanări între copii, pentru că poate avea efecte devastatoare atunci când este repetat. În primul caz copilul care este victima bullyingului se poate izola, se poate retrage şi e posibil să nu mai vină la şcoală”, a specificat dr. psihoterapeut Raluca Simion.

Campania de Prevenţie şi educaţie pentru sănătate a atins în cele 47 de ediţii aproximativ 11.000 de beneficiari din judetele Ilfov, Prahova, Argeş, Giurgiu, Olt, Vrancea, Brăila, Buzău, Braşov, Maramureş, Cluj, Teleorman şi Bucureşti.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Biserica Ortodoxă Română este cel mai mare filantrop raportat la contribuţia sa în lucrarea socială. Zeci de mii de persoane au beneficiat până în prezent numai de proiectele desfăşurate de voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale. Prin programul „Donează sânge, salvează o viaţă!” au fost colectate peste 10 tone de sânge. De asemenea, prin intermediul proiectelor „Sănătate pentru sate” şi „Prevenție și educație pentru sănătate” au fost asistate şi consiliate în diferite specializări medicale foarte multe persoane din domeniul rural.

Foto Credit: Voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale

Comentarii Facebook


Știri recente