Bucuria de a fi creștin în Arhiepiscopia Timișoarei, etapa eparhială

Copiii din Eparhia Timișoarei și cea a Caransebeșului au luat parte joia aceasta la etapa pe eparhie a concursului „Bucuria de a fi creștin” inițiat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române. Etapa națională a competiției va avea loc pe 20 și 21 mai la București, informează „Ziarul Lumina”.

În Arhiepiscopia Timișoarei, concursul a avut loc în sala de festivități a Centrului eparhial. Evenimentul a întrunit copii cu vârste între 9 și 15 ani din cele șase protopopiate ale eparhiei: Timișoara I, Timișoara II, Lugoj, Făget, Deta și Sânnicolau Mare. Aceștia au interpretat cântece religioase specifice perioadei pascale și au recitat poezie și proză cu tematică religioasă. La cele trei secțiuni ale concursului au participat 25 de elevi din protopopiatele eparhiei. Reprezentațiile celor mici au fost jurizate de o comisie alcătuită din profesori de la disciplinele religie (prof. Maria Iliescu) și limba și literatura română (prof. Simona Perian), coordonată de pr. Sorin Lungoci, consilier la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei. În urma evaluării de către membrii juriului, au fost desemnați câștigătorii celor trei secțiuni ale concursului:

a) interpretarea unui cântec religios sau popular: I. Mădălina Irimie de la Parohia Temerești (281 puncte), II. Rodica Brulincu de la Parohia Birda (275 p) și III. Roxana Rozovlean de la Parohia Sânandrei (273 p);

b) recitarea unei poezii religioase sau populare: I. Daniela Dineș de la Parohia Sânandrei (283 p), II. Doris Anisia David de la Parohia Gladna Română (281 p), III. Ana-Maria Tomescu de la Parohia Comloșu Mare și Alexandra Piț de la Parohia Iecea Mică (280 p);

c) interpretarea unui text literar în proză: I. Lorena Stăjerean de la Parohia Satchinez (271 p), II. Mălina Avram de la Parohia Temerești (270 p) și III. Denisa Androvics de la Parohia Timișoara Fratelia (264 p).

În încheierea evenimentului, toți participanții au primit diplome și daruri din partea Preasfințitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În Episcopia Caransebeșului, competiția s-a desfășurat în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial. La aceasta au participat copii cu vârsta între 9 și 15 ani din cele patru protopopiate ale Episcopiei Caransebeșului.

Copiii și tinerii înveșmântați în straie populare din Banatul Montan și însoțiți de preoți, cadre didactice și părinți au interpretat cântece religioase specifice perioadei pascale, au recitat poezii cu tematică religioasă, precum și poezii în grai bănățean și au citit fragmente de proză cu temă religioasă.

Juriul concursului a fost format din pr. dr. Nichifor Tănase, inspector pentru cateheză parohială al Episcopiei Caransebeșului, pr. Vicențiu Românu, cadru didactic la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, și prof. Maria Frenșiu, profesor de limba română la Liceul Teoretic „Traian Doda” din Caransebeș. Din partea Centrului eparhial a fost prezent protos. Casian Rușeț, secretar eparhial.

„«Rugați-vă neîncetat, rugați-vă pururea!», sunt cele două texte pauline prin care noi arătăm semnificația zilei de astăzi, în sensul că bucuria de a fi creștin reprezintă în primul rând bucuria de a trăi viața în Hristos, prin rugăciune, prin fapte bune și prin prezența la Sfânta Biserică. Copiii luminați de lumina Învierii în această perioadă, care au fost prezenți, au dovedit și au punctat o lumină noetică a înțelepciunii proprii, prin care ne-au transmis mesajul Evangheliei lui Hristos vechi de 2.000 de ani”, a arătat în cuvântul său pr. dr. Nichifor Tănase, inspector pentru cateheză parohială al Episcopiei Caransebeșului.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente