Bucureştenii l-au întâmpinat pe Sfântul Grigorie Decapolitul

Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa (Arhiepiscopia Râmnicului) au fost aduse spre închinare, ieri, 26 februarie, la Biserica Icoanei din Capitală. Evenimentul este prilejuit de programul-pelerinaj „Icoana – fereastră spre Dumnezeu“, care se desfăşoară până la 2 martie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, informează „Ziarul Lumina”.

Manifestările duhovniceşti desfăşurate la Biserica Icoanei sunt dedicate Duminicii Ortodoxiei, prima din Postul Sfintelor Paşti, şi sunt organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Protopopiatul Sector 2 Capitală, în colaborare cu Primăria Sectorului 2. „Duminica Ortodoxiei este sărbătoarea Bisericii noastre Ortodoxe, mama noastră duhovnicească, şi pentru noi este un moment de bucurie, de pace şi de linişte. Oamenii au multe necazuri, multe apăsări, şi noi constatăm acest lucru, iar un moment ca acesta este unul de încărcare cu putere ca ei să meargă mai departe şi să învingă. Ideea de a aduce moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul ne-a venit datorită legăturii foarte strânse care există între acest sfânt şi lupta sa pentru apărarea sfintelor icoane. El a trăit în perioada iconoclastă şi a fost un mare apărător al cinstirii icoanelor. Noi îi invităm pe credincioşii bucureşteni să vină să se roage şi să primească binecuvântare, alinare, folos şi ajutor, deoarece Sfântul Grigorie Decapolitul este un sfânt grabnic ajutător şi vindecător de boli. Nu trece nimeni pe lângă sfânta sa raclă fără să primească binecuvântare de la el“, ne-a spus pr. Ioan Popescu, protoiereul Protopopiatului Sector 2 Capitală şi parohul Bisericii Icoanei.

Racla cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul a fost adusă de la Mănăstirea Bistriţa cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, de o delegaţie condusă de maica Anastasia Honcioiu, stareţa Mănăstirii Bistriţa. „Este un moment deosebit şi noi ne bucurăm că am reuşit să contribuim, într-o măsură mai mică sau mai mare, la succesul acestui frumos eveniment. Oamenii au nevoie de credinţă, de dragoste şi de iubire, într-o vreme tot mai secularizată. Până la urmă, oamenii ajung întotdeauna la credinţă, ca ultimă resursă de înnoire. Din fericire, în România credinţa este puternică, iar credincioşii sunt foarte mulţi, spre deosebire de Occident, unde bisericile şi catedralele sunt goale. În România bisericile sunt pline de credincioşi, credinţa este puternică şi sigur că icoana întotdeauna va învinge, chiar împotriva acelora care astăzi se pronunţă împotriva ei“, a spus Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 Capitală.

Mâine, 28 februarie, Vecernia va fi săvârşită la Biserica Icoanei de la ora 17:00 de PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, după care, de la ora 18:30, va avea loc procesiunea „Lumina Ortodoxiei“ în jurul parcului Grădina Icoanei. Duminică, 1 martie, pe podiumul amenajat în vecinătatea locaşului de rugăciune, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de slujitori. Începând cu ora 12:00, slujitorii şi credincioşii de la mai multe parohii din Bucureşti se vor reuni în parcul Grădina Icoanei, unde, de la ora 13:30, va avea loc tradiţionala procesiune „Icoana – fereastră către Dumnezeu“. La finalul procesiunii, în parcul Grădina Icoanei se va săvârşi slujba de sfinţire a icoanelor purtate de credincioşi, însoţită de rostirea Crezului, cuvântul de învăţătură rostit de arhiereu şi alte alocuţiuni.

Comentarii Facebook


Știri recente