Brâul Maicii Domnului se află în Arhiepiscopia Râmnicului până duminică

Un fragment din Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia se află în perioada 14-17 iunie 2018 în Arhiepiscopia Râmnicului.

Potrivit site-ului oficial al Eparhiei, Brâul Maicii Domnului va putea fi cinstit în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea de joi seară, ora 20:00 până vineri dimineață, ora 9:30.

De la Catedrala Arhiepiscopală, Brâul Maicii Domnului va fi dus în Biserica Intrarea în Biserică a Maicii Domnului și Sfântul Nicolae din satul Pleşeşti, comuna Roșiile, unde va rămâne până în ziua de duminică, 17 iunie, orele 21:00.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, va sluji duminică în Pleșești.

Brâul Maicii Domnului

Potrivit Tradiției Bisericii Ortodoxe, cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost țesut din fire de cămilă, de însăși Fecioara Maria.

După înălțarea ei cu trupul la ceruri, aceasta i l-a dăruit Sfântului Apostol Toma, celui care nu a fost prezent la înmormântare, ca semn al înălțării ei cu trupul la cer.

Conform Sinaxarului zilei de 31 august, cinstitul Brâu a fost mutat din Ierusalim în cetatea Constantinopolului în timpul anilor de domnie ai împăratului Arcadie (395-408), fiul lui Teodosie cel Mare.

Cu gândul de a proteja capitala Imperiului și pe locuitorii acesteia de orice atac sau de vreo uneltire demonică, împăratul l-a aşezat, într-o zi de 31 august într-un sipet foarte frumos, pe care l-a numit „racla sfântă”.

De atunci, aceasta n-a mai fost deschisă decât pe vremea împăratului bizantin Leon cel Înţelept (886-912), cu scopul de a fi așezat peste împărăteasa Zoe, care era chinuită de un duh necurat.

De îndată ce odorul a fost aşezat peste împărăteasă, aceasta s-a vindecat. În semn de recunoştinţă, împărăteasa Zoe a brodat Brâul cu fir de aur, înainte de a-l pune din nou în locul rânduit de împăratul Arcadie, în sec. IV.

În a doua jumătate a sec. al XII-lea, Brâul a fost împărțit în fragmente, care au fost dăruite mai multor biserici.

În anul 1522, în timpul unei mari epidemii de ciumă, Mănăstirea Kato Xenia a primit două părți ale brâului.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente