PS Macarie a oficiat Sfințirea ce Mare a apei pentru credincioșii din Göteborg, Suedia

Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a oficiat vineri, 6 ianuarie 2017, de Praznicul Botezului Domnului, Sfânta Liturghie în biserica românească din orașul Göteborg, Suedia. Sfințirea cea Mare a apei a fost săvârșită imediat după Sfânta Liturghie. Ierarhul, preoții slujitori și credincioșii au mers în procesiune la țărmul Mării Nordului.

Potrivit tradiției, arhiereul a aruncat Sfânta Cruce în apele Mării Nordului, pentru a fi recuperată de unul dintre tinerii înotători. Cei care au înotat pentru a scoate Sfânta Cruce din apă au fost răsplătiți de Preasfințitul Părinte Macarie cu câte o icoană, reprezentând pe Maica Domnului, Stăpâna Fiordurilor.

La final, ierarhul a vorbit despre semnificațiile aruncării și scoaterii Crucii din ape la Praznicul Botezului Domnului.

Aceasta este o rânduială străveche, ținută acum doar în țările ortodoxe, semnificând binecuvântarea apelor naturale prin afundarea sau aruncarea unei cruci în ele. Semnifică, în primul rând, intrarea şi ieşirea lui Hristos din apa Iordanului pe care o sfinţeşte cu propriul Său trup. Apa fiind seva universului şi a tuturor elementelor cosmice, întregul univers primeşte sfinţirea, după cum arată una dintre cântările praznicului: Hristos S-a botezat, El iese din apă şi odată cu El, purifică lumea întreagă, a explicat Preasfințitul Părinte.

Pentru mai multe detalii vizitați site-ul oficial al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Părintele Patapie Kavsokalivitul va vorbi la Cluj-Napoca despre „Sf. Paisie Aghioritul și Porfirie Kavsokalivitul și îndrumarea tinerilor”

Părintele Patapie Kavsokalivitul va susţine în 3 iunie, în Cluj-Napoca, o conferinţă despre „Sfinţii Paisie Aghioritul și Porfirie Kavsokalivitul și îndrumarea tinerilor”, anunţă Radio Renaşterea. Părintele Patapie Kavsokalivitul este iconar, aghiograf, doctor în teologie și…