Biserica Turea din incinta Muzeului Satului a fost sfinţită. Lăcaşul de cult a intrat în circuitul turistic

Biserica Turea din incinta Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti din Capitală a fost sfințită duminică, 23 octombrie 2016, cu agheazmă. Slujba de sfinţire a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, informează Radio Trinitas.

La finalul ceremoniei religioase, ierarhul a vorbit despre importanța acestor locașuri de cult în istoria românilor transilvăneni.

Cei care au trecut măcar în fugă pe aleile Muzeului Satului au văzut frumuseţi dintr-o lume care se pierde: case preafrumoase care provin din regiuni diferite ale ţării. Cei care le-au locuit, oameni simpli la prima vedere, cei mai mulţi erau aristocraţi ai spiritului, au fost oameni care au trăit frumos şi modest. Au fost oameni care s-au rugat mult, oameni care şi-au crescut copiii, oameni care L-au iubit pe Dumnezeu şi au căutat să-şi iubească şi aproapele. Meşterii care au ridicat aceste case, mulţi dintre ei anonimi, au dorit să ridice şi multe biserici de lemn pentru că stăpânirea de atunci, mai ales în Transilvania, nu le îngăduia să zidească biserici de zid, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Directorul general al Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti, Paula Popoiu, a spus că de acum înainte biserica va intra în circuitul turistic al Muzeului, iar vizitatorii pot participa la slujbe.

Vreau să transmit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel toate mulţumirile mele pentru îngăduinţa pe care ne-a dat-o de a avea acest hram al Sfântului M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Astăzi şi în zilele următoare vom onora onomastica Muzeului Satului care se numeşte «Dimitrie Gusti» şi memoria tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul la aşezarea aici a acestui loc special în oraşul Bucureşti, a mai subliniat Paula Popoiu.

Cu prilejul sfinţirii, s-au acordat persoanelor care au contribuit la salvarea și punerea în valoare a acestui monument istoric următoarele distincții:  Paulina Popoiu, director general al muzeului – Ordinul Sfântul Ierarh Antim Ivireanul; Georgeta Stoica Maria, fost director al muzeului, Aurelia Cosma – director al programelor cult urale din cadrul muzeului timp de 20 ani și Iuliana Popescu – restaurator icoane – Ordinul Maria Brâncoveanu.

În incinta Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti sunt în prezent patru biserici, iar în perioada următoare va mai fi adusă una, din zona Argeşului.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente