Biserica și școala promovează sportul minții

Copiii de la școlile din Satu Nou și Ruși (comuna Belcești) sunt sprijiniți atât de profesori, cât și de preotul paroh în a-și descoperi și dezvolta gândirea logică și abilitățile competitive prin practicarea șahului. În acest sens, la sfârșitul lunii martie a avut loc concursul școlar „Cupa mărțișorului la șah”, coordonat de profesorul de educație fizică și sport Marcel Nistor, împreună cu preotul Andrei Florariu, parohul Bisericii „Sf. Nicolae” Satu Nou, în parteneriat cu primăria, informează „Ziarul Lumina”.

De altfel, copiii îndrumați de domnul profesor vor participa la etapa națională a Campionatului Școlar „Elisabeta Polihroniade”, ce se va desfășura în luna mai, în stațiunea Călimănești – Căciulata.

Un proiect educațional inedit s-a derulat în luna martie la școlile din satele Ruși și Satu Nou, comuna Belcești, prin implicarea directă a profesorului de educație fizică și sport Marcel Nistor și a părintelui Andrei Florariu de la parohia „Sf. Nicolae” Satu Nou. Astfel, cei doi au coordonat „Cupa mărțișorului la șah”, la care au participat, pe categorii de vârstă, 60 de elevi din ciclul primar și gimnazial de la școlile Hodora (comuna Cotnari), Ruși, Satu Nou, Munteni și liceul tehnologic din comuna Belcești.

Intenția organizatorilor, respectiv a școlilor Satu Nou, Ruși, parohia „Sf. Nicolae” și Primăria Belcești, a fost de a cultiva în rândul elevilor „spiritul de disciplină, de fair-play, de eliminare a violenței din sport, prin practicarea organizată și sistematică a sportului”, dar și de a favoriza comunicarea între Școală (elevi, profesori) – părinți – Biserică – autorități locale. „Prin contribuția pe care o aduc doamnele directoare, Elena Maftei și Elena Popa, părintele Andrei Florariu și domnul primar Constantin Ciobăniță, încercăm să oferim copiilor o alternativă nu doar la petrecerea timpului liber într-un mod plăcut prin practicarea șahului, ci mai ales cultivarea spiritului de competiție în respect față de adversar, îmbunătățirea gândirii logice, a atenției distributive, a eliminării tracului și antrenării capacității de a lua decizii într-un termen scurt. Practicarea șahului, acest sport al minții, îi ajută pe elevi și la celelalte materii, crescându-le performanțele școlare”, a subliniat Marcel Nistor, profesor de educație fizică și sport la școlile din Ruși și Satu Nou.

Fiind parte a acestui proiect educațional, în calitate de co-organizator, părintele Andrei Florariu își arată deschiderea față de activități școlare și extrașcolare ce implică învățătura Bisericii: respectul față de semeni, sprijinirea celor cu posibilități materiale reduse. În calitate de co-organizator, parohia Satu Nou a susținut competiția și din punct de vedere financiar, alături de ceilalți parteneri, cei mai pricepuți dintre șahiști primind cutii cu jocuri de șah și dulciuri, iar tuturor participanților fiindu-le acordate diplome. „Fără îndoială că fără sprijinul colectivului de cadre didactice care s-au implicat în derularea concursului, fără sprijinul financiar acordat atât de primărie, școlile organizatoare, biserica din Satu Nou și agenții economici din localitate, concursul nu s-ar fi putut desfășura. Succesul acestei prime ediții ne-a dat încredere și pentru organizarea unei ediții viitoare, dar și a altor activități la care să fie parteneri Școala, Biserica și autoritățile locale”, a mai spus cadrul didactic.

Șahiștii belceșteni, la faza națională a Campionatului „E. Polihroniade”

Sportul minții este practicat în mod frecvent de elevii din Belcești la orele de educație fizică și sport, în special în anotimpul rece, aceștia participând și la diverse concursuri județene la care au avut și rezultate notabile. Astfel, micii șahiști din Belcești vor reprezenta Iașul rural la faza națională a Campionatului Național Școlar „Elisabeta Polihroniade”, ce se va desfășura în luna mai în stațiunea Călimănești – Căciulata. La competiția națională organizată de Ministerul Educației Naționale, Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, Asociația Club Sportiv „Elisabeta Polihroniade” și Federația Română de Șah va participa echipa mixtă formată din următorii elevi: Nistor Paul Iustin (clasa I), Matasaru Oana (clasa a II-a), Matasaru Marian (clasa a VI-a), Chihaia Modest (clasa a V-a) și Marciuc Alin (clasa a VI-a). „Copiii sunt pasionați de șah, iar meritele le revin lor în totalitate. Importantă este participarea la un nivel ridicat și interacțiunea cu alți jucători de vârsta lor, cu maeștri ai șahului și, de ce nu, vizitarea unor locuri frumoase de care își vor aminti mai târziu”, a spus Marcel Nistor, profesorul îndrumător.

Comentarii Facebook


Știri recente