Biserica şi Medicina în dialog, un nou Proiect la Arad

Medicina, ca ştiinţă, propune cunoaşterea obiectivă, ce are consecinţe directe în considerarea corectă a persoanei (spre deosebire de celelalte „ştiinţe pozitive”, unde prezentarea cunoaşterii obiective nu pare să vină în contradicţie directă cu persoana). Acest lucru, de altfel, devine uneori simţit în societatea medicală, şi astfel se vorbeşte deja despre abordarea personală a bolnavilor. Se spune adesea că: „Nu există boli, ci anumiţi bolnavi concreţi”. O asemenea concepţie se află mai aproape de teologia Bisericii, care abordează întâi omul, având în centru taina persoanei şi problemele personale ale oamenilor.

Chestiunea devine mai complexă datorită dezvoltării biotehnologiei. Prin biotehnologie, dilemele medicale se măresc şi devin adesea de nedepăşit. Astfel, s-a născut şi bioetica, pentru a contribui la înlăturarea impasurilor care s-au creat prin noile condiţii de practicare a medicii. Cu toate acestea, bioetica şi ştiinţele sociale nu sunt în măsură să ofere modalităţi absolute pentru definirea graniţelor medicinii. Pot, desigur, să ajute din statutul lor de observaţie. Nu pot însă să dicteze medicinii graniţele ei, pe care, în cele din urmă, este datoare să le cerceteze ea însăşi pe temeiul: a) principiilor lui Hipocrate, b) al căii de mijloc aristotelice, c) al principiului persoanei, d) al antropologiei creştine şi e) al Tradiţiei patristice.

De aceea, medicina este chemată sa dialogheze cu teologia, şi, în special, să cunoască antropologia creştină ortodoxă. În acest sens, Arhiepiscopia Aradului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Timotei, organizează o conferinţa publică, cu tema „Medicina ca misiune creştina”, care va fi susţinută de Dl. Doctor Dan Cioată, de la Institutul de Boli Cardiovasculare, din Timişoara. Manifestarea va avea loc în data de 6 martie, în Sala Aula Maga „Iuliu Maniu”, Bd. Revoluţiei, nr. 81, ora 18.

Dl. Dan Cioata este un chirurg de excepţie, care după ce a ţinut la propriu între palme inimile bolnavilor, a descoperit miracolele vieţii şi existenţa lui Dumnezeu. După studii eminente, în medicină, şi după o experienţă complexă, în ţară şi în străinătate, a studiat şi teologia, fapt care l-a determinat să reflecteze mai mult spre practica unei medicine creştine. Oricum, el a devenit docotorul de inimă, dar şi teologul care vorbeşte inimii. Dl. Dan Cioată are un singur raspuns la mulţumirile pacienţilor: „Nu mie să-mi mulţumiţi. Mulţumiţi-i lui Dumnezeu, căci El a lucrat prin mâinele mele. Prin urmare, misiunea dumneavoastră nu s-a terminat încă”.

(Articol realizat de Arhim. Teofan Mada, vicar administrativ, coordonator de Proiect)

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…