Biserica Sfântul Ioan Botezătorul – Brestei din Craiova și-a sărbătorit Ocrotitorul

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul craiovean Brestei a îmbrăcat haină de sărbătoare luni, 7 ianuarie, de praznicul Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, pentru a-și cinsti Ocrotitorul. Câteva sute de credincioși au fost prezenți la slujba Sfintei Liturghii arhierești săvârșite de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Gabriela Popescu de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

„Dumnezeu biruiește rânduiala firii”

În cuvântul de învățătură, Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit credincioșilor despre minunea dumnezeiască prin care a venit pe lume Sfântul Ioan Botezătorul. „Ca fiu al lui Zaharia , arhiereul și profetul Vechiului Testament, Sfântul Ioan Botezătorul este cel care s-a născut printr-o rânduială divină, o intervenție directă a lui Dumnezeu. A venit în lume la rugămințile neîncetate și la privegherile nenumărate ale Sfântului Zaharia și a Sfintei Elisabeta de a avea un prunc. Așa cum Fecioara Maria a venit pe lume din Părinții Ioachim și Ana la adânci bătrâneți, și Sfântul Ioan Botezătorul a venit din părinții săi Zaharia și Elisabeta la adânci bătrâneți. Nu pentru faptul că Dumnezeu a prelungit așteptarea acestor sfinți drepți, ci să ne arate că El biruiește rânduiala firii”, a precizat ÎPS Sa. În continuare, Mitropolitul Olteniei a amintit despre momentul când Irod a poruncit ca toți pruncii care nu împliniseră 2 ani să fie uciși, printre aceștia aflându-se și Sfântul Ioan Botezătorul. Pe acesta însă, mama sa Elisabeta l-a luat și s-a retras în pustie, ca să-l protejeze, scăpând astfel nevătămați. „După ce mama sa a trecut la cele veșnice, Sfântul Ioan s-a retras în pustia Iordanului, unde a stat în asceză, în rugăciune neîncetată, până când a primit vestea de la Dumnezeu că s-a apropiat Împărăția Cerurilor. Și a ieșit ca să boteze la Iordan. Printre cei care au venit să se boteze era și Mântuitorul Iisus Hristos. Pe El, Sfântul Ioan Botezătorul L-a văzut și s-a cutremurat. S-a înspăimântat, ne spune Sfântul Evanghelist, a căzut în genunchi și cerea chiar el să fie botezat. „Eu am trebuință să fiu botezat de Tine și Tu vii la mine?(Matei 3, 14)”, întreabă sfântul, la care Mântuitorul Iisus Hristos îi răspunde „Lasă acum, că așa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea.(Matei 3, 15)”. În momentul acela, Sfântul Ioan Botezătorul a acceptat ca să-L boteze pe Mântuitorul Iisus Hristos, și deodată altă minune se arată, când Iordanul se înfricoșează și se întoarce înapoi. Apele, în loc să-și mai mențină cursul lor, prin revărsare, se întorc spre izvoarele lor, de teamă, de cutremur, de frică, pentru că Cel care se botează este Creatorul lumi, Dumnezeul nostru”, a adăugat ÎPS Irineu.

„Sfântul Ioan Botezătorul este un vestitor al Legii celei Noi”

ÎPS Părinte Mitropolit a subliniat, de asemenea, că Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre proorocii care încheie Vechiul Testament. „În același timp, Sfântul Ioan Botezătorul este și un vestitor al Legii celei Noi. În Vechiul Testament, legământul dintre Dumnezeu și om era tăierea împrejur, un legământ care avea în vedere semnul păcatului, al căderii lui Adam din rai. Ioan Botezătorul este cel care arată noul legământ dintre Dumnezeu și om, legământul dragostei, al mărturisirii, al Preasfintei Treimi și al Botezului”, a conchis Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită o slujbă de Parastas întru pomenirea tuturor ctitorilor si binefăcătorilor acestui sfânt locaș. După cum ne-a mărturisit părintele paroh Florentin Danciu, Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” este una din putinele biserici din Craiova ridicate in timpul regimului comunist, lucrările de pictură fiind finalizate în anul 2000, in timpul păstoririi vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu.

Comentarii Facebook


Știri recente