Biserica Ortodoxa Romana si Statul Roman deplang moartea Papei Ioan Paul al II lea

Vestea trecerii la Domnul a Papei Ioan Paul al II lea a fost primita cu emotie si tristete in Romania.

Trecerea la cele vesnice a Suveranului Pontif a provocat durere nu numai in inimile credinciosilor catolici ci si in inimile crestin- ortodocsilor.

PF Teoctist, Patriarhul Romaniei, s-a rugat ieri pentru sufletul Suveranului Pontif pe care il considera ‘un ilustru slujitor al Bisericii Mantuitorului nostru Iisus Hristos’. Tot ieri PF Parinte Teoctist a rememorat in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Palatul Patriarhiei, intalnirile pe care le-a avut cu Papa Ioan Paul al II- lea. PF Teoctist a amintit de intalnirea semi-oficiala pe care a avut-o cu Papa in 1989, in timpul unei calatorii spre India, dar si de vizita Sanctitatii Sale in Romania, la invitatia Patriarhului Romaniei si a Sfantului Sinod.

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a transmis ieri condoleante clerului si credinciosilor romano-catolici din Moldova pentru moartea Papei pe care il considera un ‘pastor misionar si luptator, prieten al Romaniei’.

IPS Parinte Mitropolit a transmis condoleante si PS Petru Gherghel, Episcop Romano- Catolic de Iasi. In cuvantul de invatatura rostit credinciosilor prezenti ieri la Slujba Sfintei Liturghii de la Catedrala Mitropolitana, IPS Daniel a facut referire la activitatea pastoral- misionara a Papei Ioan Paul al II-lea, la efectele pozitive pe care le-a avut vizita Suveranului Pontif in Romania si la semnificatiile trecerii la cele vesnice a Papei, inainte de Duminica Indurarii-sarbatoarea de ieri din calendarul romano-catolic.

Si Presedintele Traian Basescu si-a exprimat profunda tristete fata de disparitia Papei Ioan Paul al II-lea. Seful statului roman a trimis o scrisoare de condoleante cardinalului Angelo Sodano, secretarul de stat al Vaticanului. ‘Romania, prima tara majoritar ortodoxa care s-a bucurat de binecuvintarea Sa apostolica deplange plecarea Suveranului Pontif si ii onoreaza cu deplina pietate memoria’, se afirma in scrisoarea presedintelui Traian Basescu. De asemenea, premierul Calin Popescu Tariceanu mentiona intr-o scrisoare de condoleante adresata Vaticanului, ca Papa Ioan Paul al II-lea a fost un ‘simbol al libertatii si sperantei pentru ostaticii comunismului, ai saraciei si abuzurilor’, iar devotamentul sau fata de liberate si de apropierea bisericilor crestine nu va fi uitat niciodata.

Si Ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, a adresat, duminica, o scrisoare de condoleante Cardinalului Vicar al Romei, Camillo Ruini, presedintele Conferintei Episcopale Italiene. In aceasta scrisoare Mona Musca il numeste pe Papa Ioan Paul al II- lea ‘unul dintre cei mai importanti Suverani Pontifi din istoria Bisericii Catolice’ si ‘personalitate proeminenta a lumii contemporane’. Scrisori de condoleante au fost, de asemenea, adresate de ministrul Culturii si Cultelor nuntiului apostolic in Romania si Republica Moldova, Monseniorul Jean Claude Périsset, Mitropolitului Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti, Monseniorul dr. Ioan Robu dar si Mitropolitului Greco-Catolic de Alba-Iulia si Fagaras, Monseniorul Lucian Muresan.

De asemenea, intr-un comunicat emis duminica de Academia Romana se arata ca membrii comunitatii Academiei Romane impartasesc profunda intristare pentru trecerea la cele vesnice a Papei Ioan Paul al II-lea, membru de onoare al Academiei Romane, ‘apostol al pacii si bunei intelegeri intre oameni si popoare’.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…