Biserica Ortodoxă din Albania, distrusă de comuniști, reconstruită pe credința în Înviere

Am mers împreună la o biserică în ruine din Tirana. I-am rugat pe toți să aprindă câte o lumânare și le-am spus «Krishti Ungjall!» – Hristos a înviat!- și toți mi-au răspuns «Vertete Ungjall!» – Adevărat a înviat! Acesta a fost sloganul, principalul motto în aceste eforturi de reconstrucție, spunea PF Anastasie, evocând începutul misiunii sale în Albania.

Biserica Albaniei a trecut prin momente grele de-a lungul istoriei, fiind situată la granița dintre Răsărit și Apus. Apoi a fost oprimată de Imperiul Otoman și aproape a fost răpusă de conducerea comunistă care a declarat Albania drept primul stat ateist din lume.

Potrivit site-ului oficial, Biserica Ortodoxă Autocefală a Albaniei este compusă în prezent din Arhiepiscopia de Tirana-Durrës, condusă de PF Anastasie, și următoarele eparhii: Mitropolia de Berati (IPS Ignatie), Mitropolia de Korca (IPS Ioan), Mitropolia de Gjirokastra (IPS Dimitrie), Mitropolia de Apollonia şi Fier (IPS Nicolae), Mitropolia de Elbasan (IPS Antonie), Mitropolia de Amantia (IPS Natanael), Episcopia de Bylis (PS Asti).

Creștinismul s-a răspândit din primele secole pe actualul teritoriu al Albaniei. Conform tradiției bisericești, Sfântul Apostol Pavel a propovăduit până în Iliria și a înscăunat pe Episcopul Asteios (sau Asterios) în Durrës. Sfântul Asteios a primit martiriul în timpul împăratului Traian, în jurul anului 100.

Aflate la granița dintre Biserica Răsăriteană și cea Apuseană, teritoriile albaneze au fost împărțite între cele două, partea de nord fiind mai mult influențată de latini. În timpul crizei iconoclaste, în anul 731, împăratul Leon al III-lea a subordonat canonic Mitropolia din Durrës Patriarhiei din Constantinopol.

În urma Schismei din 1054, unitatea teritorial-canonică a Mitropoliei din Durrës s-a păstrat. În secolul al XII-lea, separarea a avut loc prin instalarea de ierarhii bisericești paralele în același teritoriul canonic.

După cucerirea Albaniei de Imperiul Otoman în anul 1478, islamul s-a răspândit și musulmanii au ajuns în scurt timp majoritari, creștinii suferind persecuții și prigoniri.

Prima declarare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Albaneze a avut loc în anul 1929, când Arhimandritul Visarion Iuvani a fost înscăunat mitropolit. Autocefalia Bisericii din Albania a fost recunoscută oficial abia în 12 aprilie 1937 de Patriarhul Ecumenic Veniamin I, când a fost întronizat Arhiepiscopul Hristofor Kisi.

După ce comuniștii au preluat puterea în 1944, iar la conducerea statului albanez a ajuns Enver Hoxha, Biserica Ortodoxă din Albania a devenit din nou o țintă a represiunilor. Bisericile au fost închise de autoritățile comuniste, iar preoții au fost aruncați în închisori.

Înainte de al Doilea Război Mondial, 70% din populația Albaniei era de religie islamică, 20% de confesiune ortodoxă, iar 10% de confesiune romano-catolică.

Arhiepiscopul Damian Kokonesi a fost arestat în 1967, la doar un an după alegerea sa, și a murit într-una din închisorile comuniste în noiembrie 1973, la vârsta de 80 de ani.

În data de 22 noiembrie 1967 Albania a fost declarat stat ateist și orice activitate religioasă a fost declarată ilegală. Conform statisticilor au fost distruse peste 1.600 biserici și mănăstiri.

Refacerea Bisericii Ortodoxe din Albania a început o dată cu venirea la conducere a Preafericitului Părinte Anastasie, ca exarh al Patriarhiei Ecumenice pentru Albania, în iulie 1991.

Într-un interviu acordat pentru Trinitas TV, Preafericirea Sa a vorbit despre persecuția din această perioadă, care a fost mult mai gravă decât în alte state comuniste.

Desigur oamenii știu că a existat opresiune. Dar această opresiune a fost mult diferită față de cea din România sau din Rusia. Acolo Biserica a fost întotdeauna vie, au existat patriarhi, Sinod, mitropoliți, și așa mai departe.

La început, și în Albania a fost la fel, în perioada dintre al Doilea Război Mondial și anul 1967. Dar din 1967, țara a fost declarată, oficial, stat ateist. Era o tăcere și un întuneric desăvârșit. L-au răstignit a doua oară pe Hristos și au crezut că au distrus credința, a spus conducătorul actual al Bisericii Ortodoxe din Albania.

După prăbușirea regimului comunist din 1990, în Țara Vulturilor mai supraviețuiau doar 15 preoți și trei diaconi, toți bătrâni și neputincioși.

Când am ajuns la aeroport, m-a întâmpinat un mic grup de oameni. Erau câțiva preoți bătrâni, bolnavi și obosiți. Am mers împreună la o biserică în ruine din Tirana.

Eu nu știam limba. Am întrebat pe cineva cum se spune «Hristos a înviat!». I-am rugat pe toți să aprindă câte o lumânare și le-am spus «Krishti Ungjall!» – Hristos a înviat!- și toți mi-au răspuns «Vertete Ungjall!» – Adevărat a înviat!. Acesta a fost sloganul, principalul motto în aceste eforturi de reconstrucție.

Arhiepiscopul Anastasie a convocat în august 1991 o Adunare Națională Bisericească la care au participat preoți și laici din toate episcopiile albaneze pentru refacerea instituțională a Bisericii Ortodoxe din Albania.

În iulie 1992 a avut loc ceremonia de înscăunare a noului primat, cu aprobarea Sinodului Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol și a clerului albanez.

Arhiepiscopul Anastasie s-a confruntat cu vidul spiritual şi material lăsat în urmă de ateism. Şi-a promis să schimbe situaţia şi a început prin deschiderea unui seminar teologic destinat pregătirii viitorilor slujitori ai Bisericii. A urmat restaurarea şi construirea de biserici. Din 1991 până în prezent au fost reorganizate sau înființate în Albania peste 460 de parohii.

Pentru a explica dificultatea acestei lucrări de reînviere a Bisericii Ortodoxe a Albaniei, PF Anastasie a subliniat trei particularități:

În primul rând, Biserica noastră a fost complet distrusă. Nu doar persecutată, ci distrusă complet timp de 23 ani.

În al doilea rând, pluralismul etnic: avem albanezi, dar și minorități. Avem greci în sud, îi avem pe cei care se numesc aromâni sau vlahi, care sunt fie în contact cu România sau Grecia, fie sunt complet integrați aici. Avem slavi, avem și rromi. Dar încercăm să trăim toți în comuniune.

Mai e și un al treilea aspect caracteristic: aici ortodocșii nu sunt majoritari, ca în România. Dar nu suntem nici o minoritate micuță, ca în Constantinopol, Alexandria, Antiohia. Suntem undeva între 22-25% din populație, cea mai puternică minoritate creștină.

În noiembrie 1998 Biserica Ortodoxă din Albania a fost vizitată oficial pentru prima oară de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

În 1 iunie 2014 a fost sfințită Noua Catedrală ortodoxă națională din Tirana, simbol al renașterii Bisericii Albaniei, la care a participat și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Arhiepiscopul Anastasie a participat împreună cu delegația Bisericii Ortodoxe din Albania în perioada 18-26 iunie 2016 la lucrările Sfântului și Marelui Sinod din Creta.

Foto credit: balkaninsight.com

Comentarii Facebook


Știri recente