Biserica Ortodoxă a Greciei revendică manuscrise istorice din SUA

La mai mult de un secol după ce au dispărut din mănăstirea istorică Kosinitza, opt manuscrise creştine rare de secol 19 au fost localizate în SUA, unde o echipă de avocaţi care reprezintă Biserica Ortodoxă a Greciei le revendică pentru a fi returnate informează pappaspost.com.

În acest moment, manuscrisele se află în patrimoniul a trei instituţii prestigioase din SUA: Universitatea Princeton, Universitatea Duke şi Librăria Morgan din NY.

Dar, înainte să devină parte din colecţia acestor instituţii, manuscrisele s-au aflat în patrimoniul mănăstirii Kosinitza, unul dintre cele mai importante centre religioase ale Ortodoxiei greceşti.

Mănăstirea a fost construită în jurul anului 400 după Hristos, în apropierea oraşului Drama, şi a avut o istorie zbuciumată.

În 1917 mănăstirea a fost atacată, iar biblioteca mănăstirii a fost jefuită de militanţi bulgari. Biblioteca cuprindea peste 1300 volume, dintre care 430 erau manuscrise foarte valoroase. Majoritatea volumelor, care avea o vechime de peste 1000 de ani, au fost vândute colecţionarilor de carte din Europa.

Avocatul George Tsougarakis, de la casa de avocatură Hughes Hubbard & Reed din NY, conduce această proces de recuperare a manuscriselor din partea Patriarhiei Ecumenice.

Echipa sa a contactat cele trei instituţii americane pentru recuperarea documentelor, însă potrivit declaraţiilor oferite pentru pappas.com, discuţiile nu s-au finalizat cu un răspuns concret.

Deşi nu au negat, nici nu au precizat că vor returna manuscrisele, a precizat George Tsougarakis.

Avocatul a spus că mănăstirea deţine cadrul legal pentru a recupera manuscrisele din moment ce un hoţ nu poate transfera dreptul de proprietate cumpărătorului, ceea ce înseamnă că acele instituţii nu au drepturi legitime de proprietate.

Acum doi ani, Şcoala Luterană de Teologie din Chicago, SUA, s-a dovedit a deţine un manuscris de la mănăstirea Kosinitza, un exemplar care cuprinde versiunea completă a Noului Testament scris de mână în limba greacă, fiind unul dintre cele 60 de exemplare încă existente.

În noiembrie 2016, după ce a fost înştiinţată în acest sens, instituţia a returnat documentul mănăstirii.

Purtătorul de cuvânt al Universităţii Princeton, Michael Hotchkiss, a declarat că instituţia pe care o reprezintă a analizat cu atenţie informaţiile prezentate de oficialii Bisericii şi a condus propria cercetare pe acest subiect.

În virtutea informaţiilor pe care le deţine, Hotchkiss a precizat că nu au descoperit un argument valid pentru a concluziona că manuscrisul aflat în posesia lor a fost furat în timpul celui de-al doilea război mondial. Purtătorul de cuvânt a adăugat că va contiuna să acorde atenţie şi altor dovezi.

Contactate de pappaspost.com, celelalte două instituţii nu au oferit un punct de vedere.

Ca răspuns la declaraţia purtătorului de cuvânt al Universităţii Princeton, Pr. Alex Karloutsos, care colaborează cu firma de avocatură din partea Arhiepiscopiei Ortodoxe Greceşti din America, a spus că cei de la Priceton pot găsi dovezi în acest sens „în propriul campus”.

El a semnalat că profesorii Dimitri Gondicas şi Don C. Skemer, din cadrul universităţii, au scris în prefaţa volumului “Manuscrisele greceşti de la Princeton, de la sec. VI la sec. IX: un catalog descriptiv”(2010) că toate manuscrisele mănăstirii au fost luate din bibliotecă şi duse la Sofia de autorităţile bulgare în 1917.

Karloutsos a declarat că speră ca instituţiile americane să facă alegerea corectă în acest sens.

Foto credit: Şcoala Luterană de Teologie din Chicago

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…