Biserica Harşu din Craiova şi-a sărbătorit hramul

Biserica Sfântul Haralambie – Harşu din Craiova şi-a sărbătorit miercuri, 10 februarie 2016, ocrotitorul spiritual. Bucuria duhovnicească a numeroşilor credincioşi prezenţi la eveniment a fost sporită de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, care a săvîrşit aici Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, după cum ne-a precizat Preot Gheorghe Cioiu.

Momentele liturgice ale praznicului, începute marţi seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia, s-au încheiat după Sfânta Liturghie cu o slujbă de Parastas întru pomenirea ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre jertfa mucenicească şi harul vindecător al Sfântului Haralambie.

„Ca ierarh chemat să sfinţească poporul lui Dumnezeu, Sfântul Haralambie şi-a îmbogăţit harul sfinţitor prin cununa muceniciei, jertfa supremă pe care un om o poate face în lumea aceasta pe altarul credinţei întru Hristos. Aşa se face că Sfântul Haralambie, care s-a sfinţit ca arhiereu şi ca mucenic, fapt pentru care îi şi spunem Sfântul Sfinţit Mucenic, se sfinţeşte continuu, fără să se oprească vreodată. Se sfinţeşte ajutând pe cei care sunt în suferinţele bolilor, în nevoi şi necazuri. De asemenea, ne încredinţează că şi noi putem creşte spre sfinţenie odată cu viaţa curată, cu săvârşirea de fapte bune, pentru că oricine se înalţă spre Dumnezeu este înălţat şi mai mult şi mai sus, spre culmile desăvârşirii. Iată de ce, sărbătoarea închinată Sfântului Haralambie, ocrotitorul acestei parohii, este un motiv de mare bucurie pentru sufletele noastre. O bucurie ce ne încurajează să urmăm modelele de viaţă curată şi de jertfelnicie a sfinţilor lui Dumnezeu. Căci dacă sfinţii, proveniţi din oameni obişnuiţi ca şi noi, au biruit şi noi putem birui. Iar prin prezenţa sfinţilor în Biserica noastră avem certitudinea că Biserica ne conduce spre locul de fericire pregătit de Mântuitorul Hristos celor ce urmează Lui. Aşadar, să-l cinstim pe Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie făcătorul de minuni, ocrotitorul şi tămăduitorul tuturor oamenilor aflaţi în boli şi suferinţe şi să-l avem permanent ca model şi exemplu de mărturisitor al credinţei creştine în faţa oamenilor, atât în cuvânt cât şi în faptă, exemplu de felul cum trebuie să ne încredinţăm trupul şi sufletul Mântuitorului Iisus Hristos, spre a deveni şi noi vrednici moştenitori ai Împărăţiei celei veşnice a cerurilor”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Biserica Harşu este situată în apropierea Pieţei centrale din municipiul Craiova, fiind cunoscută după numele ctitorului ei, Aşu Sîn Traian Ot Vrast, cel care a ridicat-o în perioada 1802-1806. În preajma anului 1800, Aşu avea în antrepriză târgul săptămânal al oraşului, care se întindea pe terenul dintre biserică şi locul pe care este construit astăzi Penitenciarul şi fostul Regiment 26 Rovine. Târgul, aducându-i venituri, a zidit această biserică chiar în apropierea lui. De aceea, în catagrafia bisericilor oraşului Craiova din anii 1813-1815, biserica este înscrisă sub numele „Ot Oborul Târgului“, adică „de afară”. În cei peste 200 de ani de existenţă, sfântul locaş a suferit mai multe reparaţii şi renovări, ultima fiind încheiată în 2008, la 7 septembrie, când biserica a fost resfinţită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu. În ultimii ani, în curtea sfântului locaş a fost ridicată şi o capelă închinată Sfântului Irodion de la Lainici. Lucrarea este integrată într-un complex parohial din care mai fac parte cancelaria parohială, biblioteca şi o sală de conferinţe.

Comentarii Facebook


Știri recente