Biserica din satul Vința urmează să fie relocată la Muzeul ASTRA Sibiu

Specialiştii Muzeului „ASTRA” Sibiu au finalizat, după aproape două luni de la începutul lucrărilor, demontarea celei mai mari părţi a bisericii de la Vinţa, urmând a fi relocată la instituția muzeală.

Până acum au fost demontate: clopotnița, pictura, acoperișul și naosul lăcașului de cult, iar în următoarea perioadă va urma pronaosul și altarul, după cum a declarat pentru Agenția de Știri Basilica purtătorul de cuvânt al Ahiepiscopiei Alba Iulia, părintele Oliviu Botoi.

Situația îngrijorătoare a Bisericii din localitatea Vința, județul Alba, dar și necesitatea strămutării acesteia „a fost creată de creșterea nivelului de apă din bazinul de decantare al exploatației miniere Cupru Min” a spus părintele Oliviu.

Biserica din Vinţa va fi refăcută în cadrul natural al muzeului ASTRA, cu elementele originale recuperate din vechiul lăcaş de cult din Apuseni, însă aceasta, a spus părintele Oliviu Botoi, nu va începe mai devreme de primăvara anului viitor.


Arhiepiscopia Alba Iuliei se implică în salvarea bisericii din Vința, veche de 250 ani


Acțiunea de salvare a lăcașului de cult a fost posibilă ca urmare a unui acord încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, societatea Cupru Min Abrud, administratorul barajului, şi Fundaţia ”ProPatrimonio”.

Compania Cupru Min, care a finanțat cea mai mare parte a acestui demers, a făcut promisiunea localnicilor din satul Vința de a ridica un nou locaș de cult în pentru comunitatea lor.

Scurt Istoric

Biserica „Sfântul Arhanghel Mihail” din satul Vinţa a fost construită în piatră pe locul unei fostei biserici din lemn. Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilită cu exactitate, dar se apropie de 250 de ani, având în vedere că pe clopotul din turlă este menționat anul 1775.

În interiorul bisericii se păstrează încă pictura realizată în 1821, în condiţii remarcabile.

Foto credit: Adevărul

Comentarii Facebook


Știri recente