Biserica alături de cei aflaţi în nevoie

Centrul Social de Urgenţă din Gara CFR din Alba Iulia, aşezământ patronat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă, oferă în prezent adăpost şi hrană pentru 56 de oameni ai străzii, capacitatea aşezământului fiind suplimentată în ultima perioadă din cauza temperaturilor extrem de scăzute.

În prezent beneficiază de serviciile Centrului Social de Urgenţă un număr de 45 bărbaţi şi 11 femei, iar cel mai vârstnic beneficiar are 87 de ani.

De la începutul anului şi până în prezent în centru au fost aduse cinci persoane care au fost ridicate de pe stradă de poliţişti sau de echipajele SMURD deoarece puteau îngheţa de frig, având în vedere că în timpul nopţilor au fost înregistrate temperaturi foarte scăzute.

Ultimul caz a fost înregistrat joi când un bărbat în vârstă de 33 de ani a fost preluat de un echipaj SMURD din toaleta unei benzinării din Alba Iulia şi adus în centru unde a primit hrană şi îngrijire. Bărbatul nu avea acte asupra sa, este bolnav psihic şi în prezent reprezentanţii centrului încearcă să îi afle identitatea şi să îi găsească rudele.

„Ca în fiecare iarnă am decis să suplimentăm locurilor din cadrul centrului. Am încercat să păstrăm legătura cu autorităţile astfel încât nicio persoană aflată în dificultate să nu rămână în aceste zile cu temperaturi extrem de scăzute pe stradă. Centrului Social de Urgenţă din Gara CFR Alba Iulia este singura alternativă pentru oamenii străzii, iar aici primesc găzduire pe timpul nopţii, mâncare caldă şi haine curate. Facem apel la cetăţeni să nu rămână nepăsători la cei aflaţi în nevoie şi în cazul în care întâlnesc o astfel de persoană care riscă să îngheţe de frig să anunţe cazul la 112” a spus Costinel Şoaită, coordonatorul Centrului Social de Urgenţă Alba Iulia.

Centrul Social de Urgenţă Alba (Aşezământul Social pentru Persoanele fără Adăpost) este o unitate pentru persoane care se confruntă cu riscul excluderii şi marginalizării sociale, aflată în structura Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Acesta oferă beneficiarilor, persoane fără locuinţă, servicii de primire, găzduire temporară şi cantină socială, consiliere socială, suport emoţional, informare, orientare şi integrare socio – profesională, însoţire pentru obţinerea unor documente şi acte de identitate sau stare civilă, asistenţă medicală primară şi îngrijire, ajutor material, asistenţă moral – religioasă fără discriminare pe motive de confesiune, etnie sau gen.

Beneficiarii centrului sunt persoane fără adăpost identificate pe stradă sau în gări, persoane care şi-au pierdut locuinţa din diverse motive şi nu au resursele materiale şi financiare necesare asigurării alteia şi nici nu beneficiază de alte servicii sociale care acordă găzduire, vârstnici abandonaţi de propria familie şi ale căror resurse financiare şi personale sunt insuficiente, tineri proveniţi din case de tip familial, foşti deţinuţi, respinşi de familie şi lipsiţi de sprijinul societăţii.

Centrul are o capacitate de 50 de locuri iar persoanele incluse în acest program pot beneficia de aceste servicii timp de 90 de zile (cu posibilitate de prelungire).

Comentarii Facebook


Știri recente