Binecuvântare arhierească în Parohiile Horia şi Mândruloc

În cursul după-amiezii zilei de sâmbătă, 18. 10. 2014, în Parohiile Horia şi Mândruloc din Protopopiatul Arad a avut loc un dublu eveniment bisericesc: binecuvântarea capelelor funerare ridicate în cimitirele celor două localităţi.

Slujba de sfinţire a celor două capele, cu hramurile „Pogorârea Duhului Sfânt” respectiv „Învierea Domnului”, a fost săvârşită succesiv, la orele 15 şi 16.30, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor alcătuit din Pr. Petru Bercean, de la Parohia Vladimirescu I, Pr. Dacian Nan, de la Parohia Vladimirescu II, Pr. Teodor Mureşan, de la Parohia Cicir, Pr. Silviu Faur, secretar eparhial şi slujitor la Parohia Arad-Şega I, Pr. Flavius Ardelean, de la Parohia Mândruloc, Pr. Adrian Murg, de la Parohia Horia şi Arhid. Tiberiu Ardelean, profesor la Seminarul Teologic şi slujitor la Parohia Arad-Centru. În jurul ierarhului s-a adunat o mare mulţime de credincioşi şi oficialităţi locale, în frunte cu primarul comunei, Domnul Ioan Crişan, care a avut iniţiativa şi a coordonat construirea acestor edificii.

În cuvântul adresat cu acest prilej, potrivit episcopiaaradului.ro, IPS Timotei a amintit faptul că înălţarea unor capele de cimitir, potrivit cerinţelor actuale, se află în tradiţia creştină din începuturi, contribuind la observarea cuvenită a cultului celor adormiţi, implicit şi a legăturii dintre biserica de pe pământ şi cea din cer.

Chiriarhul a mulţumit celor ce au contribuit la ridicarea lor şi a îndemnat pentru a se îndeplini întocmai rânduielile locului ca şi prevederile legilor bisericeşti şi civile.

După încheierea fiecărei slujbe de sfinţire s-a săvârşit o slujbă de pomenire a tuturor dreptmăritorilor creştini înmormântaţi în cele două cimitire. La final, preoţii celor două parohii au mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea acestor edificii şi pentru părintescul cuvânt de învăţătură şi îndemn adresat mulţimii de credincioşi prezenţi.

Construcţia celor două capele a început în anul 2013, cu finanţare integrală din partea Primăriei Vladimirescu. Necesitatea acestora este legată de legislaţia sanitară şi rutieră la care trebuie să se alinieze şi ţara noastră, în calitatea ei de membră a Uniunii Europene. Există însă şi o componentă religioasă şi socială în acest proiect, care vizează asigurarea unor condiţii materiale decente, disponibile tuturor credincioşilor, pentru săvârşirea cu creştinească cuviinţă a cultului pentru cei răposaţi.

Comentarii Facebook


Știri recente