Prima zi a Congresului Internaţional de Teologie. Sesiunea inaugurală a fost prezidată de Părintele Patriarh Daniel

Sala Conventus a Palatului Patriarhiei a găzduit marți, 24 octombrie 2017, prima zi a Congresului Internațional de Teologie Viaţa Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului – persecuţie, rezistenţă şi mărturisire. Ședința inaugurală a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Moderatorul primei sesiuni de comunicări a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar Patriarhal.

Printre invitații prezenți la eveniment s-au numărat: Liviu Pop, Ministrul Educației Naționale, Academicianul Răzvan Teodorescu, Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte, Romică Iucu, Prorector al Universității din București, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și Preasfințitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum.

În cuvântul de deschidere, Părintele Patriarh Daniel a evidențiat faptul că mărturisitorii din temnițele comuniste reprezintă un exemplu pentru creștinii de astăzi.

Fermitatea și demnitatea mărturisitorilor creștini care l-au urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos și în închisorile comuniste, prin împlinirea poruncii Sale de a-i ierta pe prigonitori, ne îndeamnă să mărturisim și să apărăm credința noastră ortodoxă în orice timp și situație, a spus Patriarhul României.

Mărturisirea credinței ortodoxe în timp de prigoană a Bisericii – Basilica.ro

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Congresul Internaţional de Teologie Viaţa Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului – persecuţie, rezistenţă şi mărturisire, 23-29 octombrie 2017, Palatul Patriarhiei din București. Congresul Internaţional de Teologie Viaţa Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului – persecuţie, rezistenţă şi mărturisire, organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul Teologic-Educațional, în cooperare…

În continuare, Ministrul Educației a evidențiat faptul că Biserica și Școala au contribuit la păstrarea identității românești în toate perioadele istorice.

Este un bun prilej de actualizare a rolului important pe care l-a avut Biserica în păstrarea identității naționale și în educația poporului, inclusiv în perioada comunistă. Școala și Biserica, cele două instituții cu rol formativ, s-au reapropiat după evenimentele din decembrie 1989 într-un amplu demers de cooperare, a evidențiat Liviu Pop.

După acest moment, Academicianul Răzvan Teodorescu a rostit un cuvânt în care a remarcat faptul că atât Academia Română, cât și Biserica Ortodoxă Română au cunoscut timp de patru decenii o perioadă de persecuție din partea statului comunist ateu.

În istoria relativ recentă a României, cei doi stâlpi ai spiritualității naționale, Biserica și Academia, au cunosc solidar peste patru decenii de represiune totalitară marcată de interdicții și arestări. Din 1945 până în 1989, sute de preoți au schimbat sacralitatea altarului cu perimetrul celulei unde nu odată au slujit. Academia Română salută astăzi și memoria Bisericii întemnițate, dar și Biserica luptătoare, a evidențiat Răzvan Teodorescu.

La rândul său, Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte, a subliniat faptul că puterea credinței și a spiritualității românești a fost mai puternică decât persecuția regimului comunist.

La 100 ani de la revoluția bolșevică, la 80 de ani de instalarea comunismului în România, deschiderea oamenilor spre spiritualitate cunoaște o uriașă renaștere. Persecutarea elitelor Bisericii ca și a credincioșilor de rând, marginalizare credinței, închiderile și demolările de biserici, ateismul militant, nu au reușit să rupă acest lanț al memoriei și nici nu au putut dezrădăcina din sufletele oamenilor credința, a spus Victor Opaschi.

În finalul primei părți, Romiţă Iucu, Prorector al Universității din București, a spus că regimul comunist și-a făcut din credință cel mai mare adversar. Ștreangul pus în jurul sufletului avea ca țintă finală scoaterea lui Dumnezeu din suflete.

Acesta a mai adaugat că Biserica și Universitatea trebuie să conlucreze pentru ca asemenea întâmplări sociale să nu se mai repete. Acest lucru se poate face numai prin educarea spirituală a poporului român.

În partea a doua a sesiunii de comunicări, moderatorul a fost Părintele Ștefan Buchiu, Decanul Facultății de Teologie din București.


Palatul Patriarhiei din București găzduiște, în perioada 23-29 octombrie 2017, Congresul Internaţional de Teologie Viaţa Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului – persecuţie, rezistenţă şi mărturisire.

La lucrările congresului participă reprezentați ai instituțiilor de stat, ierarhi, preoți, profesori și specialiști din țară și din străinătate. De asemenea, sunt prezenți delegați ai Bisericilor Ortodoxe surori din Rusia, Bulgaria, Georgia, Polonia, Albania, Cehia și Slovacia care au avut de suferit în perioada comunistă.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente