Arhiepiscopul Varsanufie: Diavolii se alungă prin post și rugăciune, dar mai ales prin smerenie

În predica duminicală rostită la Mănăstirea Surpatele, Arhiepiscopul Râmnicului a spus credincioșilor că „diavolii pot fi alungați prin post și rugăciune, dar mai ales prin smerenie”.

Ierarhul a amintit în predica sa din 1 iulie că diavolii nu se tem de nimic mai mult „decât de smerenia noastră”.

Atunci când se arătau în chip de lumină unor sfinți și le spuneau acestora „ca tine nu mai este un alt om pe pământ”, smerenia sfântului, adeverită prin cuvântul: „nu este om mai păcătos decât mine pe fața pământului”, îi alunga pe diavoli, a relatat Înaltpreasfinția Sa.

Arhiepiscopul Râmnicului a vorbit celor prezenți despre vindecarea domonizaților din Gadara și i-a încredințat de marea milostivire a lui Dumnezeu față de oameni, prin faptul că El oferă tămăduire bolilor sufletești și trupești.

„Dumnezeirea Mântuitorului se descoperă după ce mai înainte, potolind furtuna pe mare, Își descoperise puterea asupra naturii. Acum, când a ajuns la locul unde sălășluia acest om posedat, îi poruncește să iasă din mormânt, iar demonilor care erau în el le spune să iasă din om, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Ierarhul a evidențiat că demonii „Îl recunosc pe Fiul lui Dumnezeu și-L întreabă: Ce ai cu noi, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, de ce ne chinuiești înainte de vreme?”.

Faptul că demonii „L-au rugat pe Mântuitorul să-i lase să intre într-o turmă de porci arată că erau conștienți de puterea lui Dumnezeu”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

La final, ierarhul a mărturisit că mesajul evangheliei pe care a explicat-o este să „învățăm cât de mare este mila lui Dumnezeu pentru neamul omenesc și, mai ales, pentru cei care-i cer ajutorul”.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al mănăstirii ctitorite de doamna Maria Brâncoveanu, soția Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncovean.

Credincioșii au cinstit icoana Maicii Domnului din Smolensk

Cei prezenți la  Sfânta Liturghie au avut ocazia de a aduce cinstire icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Smolensk, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Aceasta este o copie a Icoanei Maicii Domnului de la Smolensk – Hodighitria („Cea care arată calea”, sau „îndrumătoarea”), despre care se spune că ar fi fost pictată de Sf. Evanghelist Luca, adusă la Moscova prin 1525 și așezată în catedrala închinată Maicii Domnului.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Surpatele, numită Smolenskaia, se estimează că a fost realizată în perioada 1690 – 1700.

Prima mărturie despre această icoană datează din 1953, când monahia Antonina Oprea, din obștea monahală a Mănăstirii Surpatele, a fost trimisă în ascultare la Mănăstirea Brâncoveni, din județul Olt.

În timp ce făcea curățenie în podul unei clădiri vechi din incinta mănăstirii, monahia a găsit această icoană a Maicii Domnului, fără nici o însemnare suplimentară. Cu mare evlavie, a luat icoana și a așezat-o în chilia sa de la Mănăstirea Surpatele.

Într-o zi însă, monahia a văzut-o pe Născătoarea de Dumnezeu din icoană plângând, iar lacrimile ei erau frumos mirositoare. A fost chemat Episcopul Iosif Gafton al Râmnicului, care, împreună cu o comisie de specialitate, a declarat icoana Născătoarei de Dumnezeu făcătoare de minuni și a fost aşezată în biserica mare a mănăstirii.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente