Arhiepiscopul Dunării de Jos împlineşte 61 de ani

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, îşi sărbătoreşte vineri, 18 martie 2016, ziua de naştere.

Înaltpreasfinţia Sa s-a născut la data de 18 martie 1955 în comuna Lopătari, judeţul Buzău, într-o familie de ţărani evlavioşi, Rada şi Vasile Crăciun. A crescut în frica lui Dumnezeu, primind educaţie creştină, în familie şi, în special, de la bunicii – Stanciu şi Anica, Ştefan şi Ioana – pe care îi socoate primii dascăli în „buchiile“ credinţei.

A urmat cursurile Şcolii elementare în comuna natală şi apoi cele ale Seminarului Teologic „Kesarie Episcopul“ din Buzău – între 1970 şi 1975 – pe care l-a absolvit ca premiant. În perioada 1976-1980 a fost student al Institutului Teologic de grad universitar din Bucureşti, ale cărui cursuri le-a absolvit ca premiant, cu teza de licenţă „Biserica – lăcaş de închinare în tâlcuirea principalilor scriitori bisericeşti şi patristici“, sub îndrumarea regretatului pr. prof. dr. Ene Branişte.

Între 1980-1981 a fost profesor la Seminarul Teologic din Buzău. La 20 decembrie 1980 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Ciolanu. Între 1981-1984 a obţinut, prin concurs, o bursă de studii pentru doctorat de la Guvernul francez, la Universitatea de Ştiinţe Umane – Stransbourg II. A obţinut diploma de studii aprofundate în teologie în anul 1981, precum şi diploma de absolvire a Institutului Internaţional de Limba Franceză. În anul 1984 obţine titlul de doctor în teologie al Universităţii Stransbourg II, cu o teză despre spiritualitatea icoanei şi a picturilor mănăstirilor moldovene, având titlul „Icoana şi frescele exterioare ale mănăstirilor moldovene – încercare de prezentare a raporturilor dintre ele“.

Ca ierodiacon şi doctorand la Universitatea din Strasbourg, pune bazele spirituale ale comunităţii parohiale române din acest oraş, organizând constituirea Asociaţiei culturale „Parohia Sfântul Ioan Botezătorul“ în anul 1984. Funcţionează ca diacon onorific la Capela ortodoxă română din Baden Baden, Germania. Ca tânăr teolog, în toată această perioadă, a participat la numeroase întruniri, conferinţe şi simpozioane în cadrul asociaţiilor de tineret şi a centrelor de spiritualitatea monastică în ţară şi peste hotare. Între 1984-1985, reîntors de la studii, îşi reia postul de profesor la Seminarul din Buzău.

În perioada 1985-1988 este asistent spiritual la Institutul Teologic Universitar din Sibiu. Între 1988-1990 este asistent universitar la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti şi, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, inspector patriarhal pentru învăţământul teologic. La data de 23 septembrie 1986 susţine echivalarea titlului de Doctor în Teologie prin examen aprofundat de admisibilitate şi prezentarea tezei de doctorat în limba română la Institutului Teologic Ortodox de grad universitar din Bucureşti.

A fost hirotonit ierodiacon, la 21 decembrie 1980, în Catedrala Episcopală din Buzău şi ieromonah, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, la 10 noiembrie 1985, de către Mitropolitul Antonie al Ardealului. Este hirotesit protosinghel şi arhimandrit la Mănăstirea Sâmbăta – Sibiu. I se încredinţează, pentru scurt timp, conducerea Mănăstirii Antim din Bucureşti unde slujeşte între 1988-1990.

Este chemat arhiereu-vicar la Galaţi de Arhiepiscopul dr. Antim Nica şi ales de Sfântul Sinod în treapta de arhiereu, la 12 februarie 1990. Este hirotonit arhiereu, cu titlul de Gălăţeanul, în biserica „Sf. Nicolae“ din Galaţi, la 18 februarie 1990.

În urma decesului Arhiepiscopului Antim şi vacantării scaunului de episcop, este ales de Colegiul Electoral Bisericesc episcop titular al Eparhiei Dunării de Jos, în data de 12 iulie 1994.

Este instalat canonic, în Catedrala Episcopală din Galaţi, de către vrednicul de pomenire Părintele Patriarh Teoctist în fruntea unui sobor de arhierei, înconjuraţi de preoţime şi de mulţimea credincioşilor, în 24 iulie 1994.

La data de 27 septembrie 2009, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin Hotărârea cu nr. 3621/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Eparhia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Casian la demnitatea deArhiepiscop (Tomosul patriarhal nr. 3621/10.09.2009).

Comentarii Facebook


Știri recente