Arhiepiscopul Ciprian la hramul Mănăstirii Recea: „Ne aflăm totdeauna sub omoforul Maicii Domnului”

„De la începutul și până la sfârșitul unui an bisericesc ne aflăm totdeauna sub omoforul Maicii Domnului”, a spus Arhiepiscopul Ciprian la hramul Mănăstirii Recea.

„După cum cifra șapte simbolizează sfințenia, cifra opt este simbolul veșniciei sau al infinitului. Prin Nașterea Maicii Domnului, s-a făcut începutul mântuirii neamului omenesc și ni s-a dat perspectiva dobândirii vieții veșnice, simbolizată de cifra opt”.

„Anul bisericesc se încheie tot cu o sărbătoare a Maicii Domnului – Adormirea, în data de 15 august, iar cincisprezece înseamnă șapte plus opt, simbolul sfințeniei și al veșniciei”, a explicat ierarhul.

Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a sfinţit sâmbătă pictura altarului de vară al așezământului monahal, după care a oficiat Sfânta Liturghie.

Situată pe teritoriul comunei vrâncene Dumbrăveni, Mănăstirea Recea a fost ctitorită către sfârșitul secolului al XVII-lea, înainte de anul 1685, de clucerul Mănăilă Mărăcineanu.

În urma avariilor suferite din cauza năvălirilor străine și a cutremurelor de pământ, biserica mănăstirii, cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost refăcută între anii 1802-1804.

Așezământul călugăresc a fost desființat în anul 1864, fiind reînființat mai târziu, dar închis, din nou, în 1959, de regimul comunist ateu. În anul 1990, Mănăstirea Recea a fost reactivată ca așezământ monahal de călugărițe.

Foto Credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente