PF Daniel în Catedrala Patriarhală: Sfântul Ioan predica înnoirea comportamentului în viața particulară și în societate

Predica Sfântului Ioan chema la o înnoire a comportamentului în viața particulară și în societate, a subliniat Patriarhul României în predica rostită astăzi în Catedrala Patriarhală.

În ziua sărbătorii Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala de pe Colina Bucuriei împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Omilia rostită de Patriarhul Daniel în 29 august 2017 a evidențiat calitățile spirituale deosebite și activitatea profetică a „celui mai mare om născut din femeie”: Sfântul Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului.

Misiunea Sfântului Ioan, sau slujirea lui era de a-L prezenta poporului adunat la Iordan pe adevăratul Mesia, pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu și de a mărturisi dumnezeirea Lui, a precizat Preafericirea Sa.

Sfântul Ioan chema la pocăință prin predica sa și prin botezul în râul Iordan care era un început al botezului creștin și un gest de conștientizare a faptului că orice om păcătos are nevoie de iertare de păcate.

Patriarhul României a amintit faptul că predica Sfântului Ioan chema la o înnoire a comportamentului în viața particulară și în societate: „Pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția cerurilor!”.

În plan individual, personal, Dascălul Pocăinței îndemna pe cei din vremea sa la schimbarea felului de a gândi, de a vorbi, de a viețui și de a lucra, potrivit voii lui Dumnezeu.

Predica sa avea totodată și un caracter social, a precizat Patriarhul Daniel. El înfiera nedreptățile, abuzurile din societatea timpului său. De asemenea, spunea: «cel care are două haine să dea una și celui care nu are și cel care are bucate mai multe să ofere și celor ce sunt flămânzi». Sfântul Ioan spunea vameșilor să nu ceară mai multe vămi, impozite decât le este permis, iar soldaților să nu învinuiască, să nu asuprească pe nimeni și să se mulțumească cu solda lor.

Preafericirea Sa a prezentat istoria uciderii sfântului, care a fost decapitat pentru că a criticat faptele de desfrânare ale regelui Irod Antipa ce trăia cu soția fratelui său, Irodiada.

În continuare, Patriarhul a vorbit despre cinstirea Sfântului Ioan Botezătorul, căruia Biserica i-a rânduit șase zile de sărbătoare pe an.

Sărbătoarea de astăzi, ultima din anul bisericesc este o zi de post, pentru că Sfântul Ioan a fost decapitat din cauza patimei beției și a desfrânării, a menționat Patriarhul Daniel.

Întâistătătorul Bisericii noastre a evidențiat cinstirea marelui proroc în iconografia ortodoxă, reprezentat de cele mai multe ori cu aripi, datorită vieții sale îngerești.

Sfântul Ioan Botezătorul este așa cum spunea Mântuitorul, „cel mai mare om născut din femeie”. De aceea, în bisericile noastre chipul lui apare dincolo de ușa diaconească dinspre nord, pentru că el, împreună cu Maica Domnului sunt mijlocitori în Ziua Judecății, se roagă pentru cei care s-au pocăit, dar n-au mai avut timp să și arate faptele pocăinței.

Sfântul Ioan este prezentat și în icoana Judecății de Apoi numită „Deisis”: Hristos Domnul, ca Drept Judecător stă pe tron, în dreapta Lui stă în picioare Maica Domnului și se roagă și în stânga Lui Sfântul Ioan Botezătorul.

Sfântul Ioan Botezătorul este în mod deosebit și ocrotitorul monahilor, pentru că el a trăit în pustie în post, rugăciune și înfrânare. Este ocrotitor al celor care se nevoiesc dar și al celor care îndrumă oamenii și îi sfătuiesc să-și îndrepte viața,  potrivit voii lui Dumnezeu, a adăugat Patriarhul României.

La final, Preafericirea Sa a îndemnat să urmăm viața sfântă și sfaturile oferite de Sfântul Ioan, dar și să apelăm în rugăciune la mijlocirea marelui proroc.

Foto credit: Mircea Popa / ZL

Comentarii Facebook


Știri recente