Anul Nou la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București, la trecerea în Anul Nou civil 2013, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși, slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos.

Slujba Acatistului a fost însoțită de rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut și de rugăciuni la intrarea în noul an. Astfel, au fost rostite patru rugăciuni: Rugăciunea Sfântului Isaac Sirul către Mântuitorul (a Acatistului), Rugăciunea de mulțumire și două rugăciuni de intrare în noul an, una din tradiția liturgică română și slavă (cea de la Te Deum) și alta din tradiția greacă, recent tradusă în limba română.

La final, Patriarhul României a adresat celor prezenți cuvântul intitulat „Bucuria sfințirii timpului”, în care a arătat, printre altele, că trecerea dintre ani trebuie întâmpinată mai întâi în rugăciune, locul cel mai potrivit pentru petrecerea anului vechi și întâmpinarea anului nou este Biserica.

„Slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, săvârșită la trecerea din Anul Domnului sau Anul mântuirii 2012, în Anul Domnului sau Anul mântuirii 2013, ne arată importanța sfințirii timpului vieții noastre, prin chemarea numelui Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel prin Care s-a făcut lumea (cf. Ioan 1,3) și veacurile (cf. Evrei 1,2), încât El este numit și Împăratul veacurilor. Locul cel mai potrivit pentru petrecerea anului vechi și întâmpinarea anului nou este Biserica lui Hristos, ea fiind mediul de întâlnire a timpului cu veșnicia, așa cum s-au întâlnit ele mai întâi în Persoana Cuvântului întrupat sau a Fiului veșnic al lui Dumnezeu, Care S-a făcut Om viețuitor în timp, pentru a dărui oamenilor mântuirea și viața veșnică din Împărăția Cerurilor. În Biserică, timpul sfințit prin rugăciune și fapte bune ca întâlnire a omului cu Dumnezeu oferă credincioșilor posibilitatea mântuirii și a participării lor la viața veșnică. Pentru Biserică, timpul vieții prezente are un singur sens: el este timpul mântuirii: „Iată acum vreme potrivită, iată acum ziua mântuirii!” (2 Corinteni 6, 2), a spus Părintele Patriarh.

De asemenea, la finalul cuvântului său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a urat tuturor mulți ani fericiți cu spor în credință: „Hristos Domnul, Împăratul veacurilor, să vă dăruiască tuturor celor care vă rugați, la trecerea dintre ani și în tot anul, sănătate și mântuire, pace și bucurie, să binecuvânteze familiile și activitățile dumneavoastră și să vă împlinească toate dorințele de bine, spre slava Preasfintei Treimi și bucuria sfinților. Întru mulți și fericiți ani, cu spor în credință și în fapte bune!”

Această slujbă constituie un bun prilej de a solemniza în cultul public momentul trecerii dintre ani, de a mulțumi Preasfintei Treimi pentru binefacerile primite, de a cere binecuvântarea anului care începe și de a aprofunda înțelesurile praznicului împărătesc de la 1 ianuarie.

Comentarii Facebook


Știri recente