Anul 2018 în 12 evenimente religioase de anvergură

Anul 2018 a fost unul cu foarte multe evenimente în lumea Ortodoxă pe care Agenția de știri Basilica vi le-a adus pe ecrane prin intermediul canalelor sale online: site web, social media, newsletter, retrospectiva lunară pdf și aplicația Android.

Sfințirea Catedralei Naționale, ca o încununare a Centenarului Marii Uniri, a fost fără îndoială cel mai important eveniment religios din anul 2018 în Biserica Ortodoxă Română. Pe lângă acesta au fost multe alte subiecte atât la nivel național cât și internațional care merită reamintite.

Vă invităm să parcurgeți o selecție a 12 evenimente religioase importante, câte unul pentru fiecare lună a anului care se încheie:

2018 în 12 evenimente religioase de anvergură

Ianuarie

În contextul împlinirii unui secol de la Marea Unire, anul 2018 a fost proclamat drept An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română.

Proclamarea a avut loc în cadrul unei slujbe de Te Deum în prima zi a lunii ianuarie, în Catedrala Patriarhală.

Numeroase manifestări culturale și religioase au urmat pe parcursul întregului an. Acestea au culminat cu sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului și cu Ziua Națională a României.

Februarie

Au fost aleși doi arhierei vicari pentru diaspora: Atanasie de Bogdania și Teofil de Iberia.

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au luat această decizie în ședința din 15 februarie.

Arhim. Teofil Roman a fost hirotonit Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei în data de 15 aprilie, iar Arhim. Atanasie Rusnac, devenea primul Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei în data de 1 mai.

Martie

A avut loc la Iași proclamarea canonizării Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și a Sf. Gheorghe Pelerinul.

Proclamarea canonizării lor a avut loc duminică, 25 martie, în Catedrala Mitropolitană din Iași.

După oficierea Sfintei Liturghii de Patriarhul României împreună cu paisprezece ierarhi români, au fost citite tomosurile de canonizare, prezentate icoanele sfinților și s-au intonat troparele lor.

Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, este serbat în 26 ianuarie, iar Sf. Gheorghe Pelerinul în 17 august.

Aprilie

A avut loc prima vizită irenică a Patriarhului Kirill în Albania.

Vizita s-a desfășurat pe durata a trei zile: 28-30 aprilie și a inclus oficierea Sf. Liturghii în Catedrala din Tirana împreună cu Preafericitul Părinte Anastasie al Albaniei, întâlniri cu președintele Ilir Meta, precum și cu Premierul Albaniei, Edi Rama.

Mai

Au fost aleși doi episcopi pentru scaunele vacante din Mitropolia Basarabiei și un arhiereu vicar la Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

În data de 24 mai, Arhimandritul Veniamin Goreanu a fost ales Episcop al Eparhiei Basarabiei de Sud, iar Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a fost ales conducător al Eparhiei de Bălţi.

De asemenea, ierarhii întruniţi în sinod la Reşedinţa patriarhală au ales pe arhimandritul Timotei Bel în demnitatea de Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Iunie

Agenția de știri Basilica a împlinit zece ani de activitate.

Deși ca departament a fost înființat în 2007, Agenția de știri Basilica a început activitatea jurnalistică materializată pe site-ul basilica.ro în data de 16 iunie 2008.

Vezi cum a fost marcat acest eveniment aniversar urmărind tag-ul Basilica10.

Iulie

Luni, 23 iulie, în apropierea Capitalei Greciei au avut loc incendii devastatoare în urma cărora 91 persoane au murit.

Patriarhia Română a mobilizat toate eparhiile sale din ţară şi străinătate să colecteze fonduri pentru victimele incendiilor.

În urma colectei Patriarhia Română a donat 300.000 euro Bisericii Ortodoxe a Greciei.

August

Patriarhul Moscovei s-a întâlnit cu Patriarhul Ecumenic la Fanar.

Întâlnirea a avut loc în ultima zi a lunii august. Au fost discutate subiecte de interes comun,  subiectul principal fiind situația bisericească din Ucraina.

Septembrie

3.500 tineri din toată lumea au participat la ITO 2018 Sibiu.

În perioada 6-9 septembrie peste trei mii de tineri au participat la rugăciune, workshop-uri, conferințe, activități artistice și recreative, toate acestea sub îndrumarea Bisericii și a preoților.

Patriarhul Daniel a oferit binecuvântarea de început prin participarea la deschiderea evenimentului.

Octombrie

Sfântul Sinod a aprobat canonizarea Episcopului Dionisie Erhan, una dintre cele mai marcante personalități eclesiastice basarabene.

Hotărârea a fost luată în ședința de joi, 25 octombrie. Propunerea de canonizare a venit din partea Sinodului Mitropoliei Basarabiei.

Ierarhii români din Basarabia au remarcat calitățile intelectuale și morale deosebite ale Episcopului Dionisie, precum și faptul că era un bun cunoscător al Sfintelor Scripturi și al cărților de cult, un apreciat duhovnic, un luptător pentru binele românilor din Basarabia și pentru afirmarea valorilor naționale.

Trupul Episcopului Dionisie Erhan a fost găsit neputrezit în timpul unor lucrări de consolidare efectuate la Mănăstirea Suruceni, în data de 10 iulie 2018.

Noiembrie

Patriarhul Ecumenic și Patriarhul României au oficiat Sfințirea Catedralei Naționale.

Proiectul a apărut imediat după Războiul de Independenţă, dar s-a concretizat la 100 ani după Marea Unire, în timpul Patriarhului Daniel al României, sfinţirea catedralei din Dealul Arsenalului reprezentând momentul definitoriu pentru Anul Centenarului.

A urmat un adevărat pelerinaj la altarul nou sfințit al Catedralei Mântuirii Neamului. Zilele Sfințirii Catedralei, 25-30 noiembrie, au fost prelungite până duminică seara, 2 decembrie 2018. Peste 100.000 români au vizitat Catedrala sfințită la 100 ani de la Marea Unire.

La primul hram al Catedralei din 30 noiembrie, sărbătoarea Sf. Ap. Andrei, a participat Patriarhul Teofil al Ierusalimului.

Decembrie

A fost sfințită noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș.

Piatra de temelie a fost pusă în 10 mai 2009, iar sfințirea lăcașului de cult a fost oficiată vineri, 7 decembrie 2018, de Arhiepiscopul Calinic.

„Noua casă” pentru moaștele Sfintei Filofteia, așa cum este numită catedrala în Actul de sfințire, are hramurile „Sf. Mc. Filofteia” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Noua catedrală are, în linii mari, arhitectura Bisericii Domneşti de la Curtea de Argeş, ctitorită de domnitorul Basarab I la mijlocul secolului al XIV-lea. În incintă există un loc special amenajat, în pridvor, unde sunt locurile de veci pentru membrii Casei Regale a României şi arhiepiscopii Argeşului şi Muscelului.

Principale evenimente religioase din fiecare lună a anului sunt evidențiate în Retrospectiva lunară Basilica, disponibilă în format pdf.

Foto credit: Basilica.ro / Canva

Comentarii Facebook


Știri recente