Antimis semnat de Sfântul Antim Ivireanul expus în Muzeul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a participat  luni, 12 septembrie 2016, la prima expoziție a celui mai vechi Antimis pe care îl deţine Episcopia Maramureşului şi Sătmarului în momentul de faţă: un Antimis semnat de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul și trimis în dar preoţilor ortodocşi în timpul perioadei uniatiste de la începutul secolului al XVIII-lea, notează site-ul oficial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Expunerea Antimisului a fost făcută cu ocazia deschiderii noului an şcolar la Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare. Documentul a fost de profesorii şi elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox Sfântul Iosif Mărturisitorul din Baia Mare, dar şi de credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie.

Prezentarea Antimisului a fost făcută de Dumitriţa Filip, muzeograf al Episcopiei, cea care l-a descoperit şi studiat, la îndemnul Arhiereului Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului

În cadrul activităților prilejuite de Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al Tipografilor bisericești, la îndemnul și prin statornica purtare de grijă față de moștenirea noastră spirituală și culturală a Preasfinției Sale Iustin Sigheteanul, am scos la lumină, din comorile Ortodoxiei maramureșene, spre neclătinată prețuire și admirare – Antimisul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, a spus Dumitriţa Filip.

 Antimisul este realizat în tehnica gravurii, pe suport de pânză de in, respectând toate canoanele iconografice ale Răsăritului creștin, având în plan central scena Punerii în mormânt a Mântuitorului și cei 4 Evangheliști în cele 4 colțuri. Un chenar în care sunt reprezentate simboluri ale Patimilor și ale celor patru Evangheliști, încadrează tema iconografică mai sus menționată, alături de textul redactat în limba română, cu litere chirilice.

Este un adevărat miracol că un Antimis semnat de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul să fie descoperit între antimisele colectate de la biserici, când s-a aşezat noul Antimis al Preasfinţitului Părinte Justinian, cu 25-26 de ani în urmă. Toate au fost preluate şi aduse la Episcopie. Între ele s-a aflat şi acest tezaur. Colecţia muzeistică se numeşte  Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul în anul comemorativ care îi este dedicat, a spus Preasfinția Sa.

Alături de Antimis, mai sunt expuse patru din cărţile tipărite de Sfântul Antim Ivireanul, trei din ele, tipărite la Târgovişte, în vitrina de sub Antimis: un Ceaslov, tipărit în 1712, dedicat domnului Ştefan Cantacuzino, domn al Ţării Româneşti, urmaş al Sfântului Contantin Brâncoveanu, Octoih, tradus şi tipărit tot de Sfântul Antim Ivireanul, în acelaşi an, 1712, şi un Liturghier tipărit în 1713, primul Liturghier tradus în limba română complet de către Sfântul Antim Ivireanul. A patra carte este un Antologhion, tipărit la Râmnic, în anul 1705, imediat după ce Sfântul Antim a fost hirotonit episcop de Râmnic.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente