Adunarea Eparhială a Episcopiei Caransebeşului în ședință de lucru: Promovarea rolului Bisericii în societate – punct central al întâlnirii

adunarea eparhiala Caransebeş - 2017

În baza propunerilor comisiilor permanente, plenul Adunării eparhiale a Episcopiei Caransebeşului a adoptat sâmbătă, 28 ianuarie 2017, hotărâri menite să dezvolte activitatea eparhiei în toate sectoarele de activitate în anul 2017, avându-se în vedere necesitatea promovării rolului Bisericii în societate, informează diac. Pavel Canea, Darius Herea de la Biroul de Presă al Eparhiei.

La Biserica „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”, aflată în curtea Centrului eparhial din Caransebeș, s-au desfășurat sâmbăta aceasta lucrările Adunării eparhiale ale Episcopiei Caransebeșului. Ședința a fost precedată de o slujbă de Te Deum oficiată, de un sobor de preoți, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

După slujbă, ierarhul a conferit ostenitorilor de la Centru eparhial, protopopilor din eparhie, precum și tuturor membrilor Adunării Eparhiale, Diploma de excelență Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, ca semn de recunoștință pentru implicarea în activităţile desfăşurate în anul precedent.

În continuare, membrii forului deliberativ eparhial au asistat la prezentarea raportului general al Consiliului eparhial pe anul 2016, prezentat de către părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al eparhiei.

Credem că raportul general pe anul 2016 a surprins evenimentele și realizările importante din toate sectoarele și departamentele administrației noastre eparhiale. Au fost foarte multe lucrări efectuate în 2016, dar cele mai importante evenimente au gravitat în jurul departamentului misionar și activități cu tineretul, deoarece anul 2016 a fost dedicat așa cum știm educației religioase a tineretului creștin ortodox. O bucurie a fost pentru noi că anul trecut am demarat lucrările de restaurare a palatului episcopal și le continuăm și în anul acesta. De asemenea, a fost o mare realizare faptul că pardoseala din Catedrala noastră episcopală a fost definitivată. Totodată au continuat lucrările din parohii, ne referim în mod special la bisericile aflate în construcție, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

După prezentarea raportului, preşedintele adunării, Preasfinţitul Părinte Lucian, a împărţit celor cinci comisii de lucru rapoartele sectoarelor Administraţiei eparhiale spre a fi dezbătute şi elaborate procesele-verbale cu propuneri pentru anul 2017. Comisiile de lucru s-au retras pentru dezbateri, iar la reunirea în plen membrii Adunării eparhiale au ratificat hotărârile propuse de comisiile de specialitate. Preşedintele adunării a supus la vot toate cele discutate, precum şi deciziile consemnate în scris pe care adunarea le-a votat în unanimitate.

Astăzi a fost nu numai o ședință de bilanț, ci și o ședință de lucru pentru viitoarele proiecte pe care dorim să le implementăm și să le ducem la bun sfârșit anul acesta, un an dedicat sfintelor icoane. Referindu-ne la anul comemorativ Justinian Patriarhul și apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului, pentru Episcopia noastră avem și o temă locală, un episcop martir pe care îl vom comemora: ierarhul Veniamin Nistor al Caransebeșului. Desigur, vor fi comemorate şi alte personalități, clerici și laici, care au apărat și s-au luptat pentru menținerea candelei credinței ortodoxe în Banatul de Munte, a adăugat ierarhul Caransebeșului.

Adunarea eparhială este organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei. Adunarea eparhială se compune din reprezentanţii aleşi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, cu o viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin, care au candidat cu binecuvântarea (aprobarea scrisă) a ierarhului locului. Membrii Adunării eparhiale, clerici şi mireni, se aleg pe termen de 4 ani. Ei pot fi aleşi pentru cel mult două mandate.

 

Comentarii Facebook


Știri recente