Adunarea Eparhială a Episcopiei Spaniei și Portugaliei

În Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei s-au desfășurat luni și marți, 5-6 februarie 2013, lucrările Consiliului Eparhial respectiv ale Adunării Eparhiale, sub președinția Preasfințitului Părinte Episcop Timotei și cu participarea Arhiereului-vicar Ignatie Mureșanul.

Consiliul Eparhial s-a întrunit luni, 5 februarie, la reședința episcopală din Villalbilla-Madrid, unde au fost prezentate de către consilieri rapoartele de activitate pe anul 2012, fiind discutate ulterior și alte probleme administrative, economice și disciplinare.

Activitatea din anul precedent a fost prezentată de către Preasfințitul Timotei marți, 6 februarie, în cadrul Adunării Eparhiale. Ședința a fost găzduită de Parohia „Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana” din Parla și a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii de către cei doi ierarhi și un sobor de preoți și diaconi, după cum aflăm de pe site-ul episcopiaspanieiportugaliei.es.

Lucrările propriu-zise au fost deschise de către Episcopul Timotei, care, după ce a rezumat activitatea episcopiei din 2012, a prezentat stadiul lucrărilor de construcție a Catedralei Ortodoxe Române din Madrid, ce continuă în prezent cu instalarea sistemului de încălzire geotermică și care rămâne pe lista proiectelor prioritare pentru anul în curs. În acest context, au fost căutate noi soluții de strâgere de fonduri pentru continuarea edificării catedralei.

Apoi au fost aleși membrii Consiliului Eparhial și ai Consistoriului Eparhial și s-a aprobat bugetul pe anul 2013.

În partea a doua a lucrărilor, pr. Jean Boboc a conferențiat pe tema Familia și societatea într-o lume secularizată și laicizată și misiunea preotului. Invitatul a vorbit despre pastorația familiei creștine care trece printr-o perioadă de desacralizare și a pus accentul pe procreare, atât din punct de vedere teologic, cât și bioetic. S-a adus în discuție tehnica fertilizării in vitro, părintele Jean explicând cum se procedează în astfel de cazuri, ce înseamnă fertilizarea in vitro.

În situația în care nu se mai nasc suficienți copii, invitatul a amintit că avortul devine tot mai îngrijorător; statisticile arată că în perioada 1958 – 2008, în România s-au făcut 20.178.906 avorturi, iar în Europa, la ora actuală, se înregistrează 1 avort/11 sec. Printre cauzele principale ale creșterii acestor cifre se numără și situația economică precară din ultimii ani. În plus, ne confruntăm cu tot mai multe divorțuri, în Uniunea Europeană acest fenomen progresând foarte alarmant până la un nivel de 50%. Referindu-se la România, părintele Jean a precizat că numai în anul 2010 în țara noastră numărul divorțurilor a fost de 32.000.

La finalul conferinței, preoții dar și membrii mireni prezenți au avut ocazia să-i adreseze invitatului întrebări pe marginea subiectului.

Părintele Jean Boboc s-a născut la Paris, de meserie este medic, iar în prezent e profesor de bioetică la Centrul Ortodox de Studii și Cercetări Dumitru Stăniloae din Paris.

Comentarii Facebook


Știri recente