„Adevărata vrednicie se dobândeşte prin iubire smerită faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni”

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 29 martie 2015, în Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, a cincea din Postul Mare. La Sfânta Liturghie, Biserica a rânduit să se citească pericopa din Evanghelia după Sf. Marcu, versetele de la 32 la 45 din capitolul 10 şi pericopa de la Sf. Ev. Luca, versetele 36-50 din capitolul 7.

Adevărata vrednicie se dobândeşte prin iubire smerită faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni

În cuvântul de învăţătură rostit în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul“ din Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat, printre altele, faptul că pofta de întâietate și de slavă deșartă se vindecă prin slujirea smerită a semenilor.

Înţelegând Împărăţia lui Dumnezeu drept o împărăţie lumească doi dintre ucenicii Săi, Iacov şi Ioan, fiii lui Zevedeu i-au cerut Mântuitorului ca să stea de-a dreapta şi de-a stânga Sa, ceea ce a stârnit invidie şi mânie în rândul celorlalţi ucenici. Hristos Domnul arată în mod clar faptul că Împărăţia lui Dumnezeu este o realitate duhovnicească şi mântuitoare, îi vindecă pe apostoli de mândrie, invidie şi de orice cuget lumesc de mărire, întâietate şi de stăpânire asupra altora şi evidenţiază că întâietatea sau conducerea altora trebuie înţeleasă ca fiind slujire smerită în folosul tuturor¸ după cum a evidenţiat Patriarhul României.

„Mântuitorul Iisus Hristos, fiind duhovnicul desăvârşit, cunoscătorul de suflete şi vindecătorul de patimi, i-a chemat la El pe toţi ucenicii şi le-a spus că în gândirea lumească întâietatea este înţeleasă ca stăpânire sau dominaţie peste alţii, dar ucenicii lui Hristos trebuie să înţeleagă întâietatea sau conducerea altora ca fiind slujire smerită în folosul tuturor. Prin aceasta Domnul Iisus Hristos vindecă de mândrie sau de slavă deşartă pe fraţii Iacov şi Ioan, iar pe ceilalţi ucenici îi vindecă de invidie şi mânie. El îi învaţă pe toţi că adevărata onoare sau vrednicie plăcută lui Dumnezeu nu se dobândeşte prin dorinţă egoistă de întâietate şi slavă lumească, ci prin iubire smerită faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Iubirea smerită fată de semeni constituie calea care duce la mântuire

Domnul Iisus Hristos ne învaţă că iubirea smerită fată de semeni şi ajutorarea sau slujirea lor constituie calea care duce la mântuire, a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

„Din Evanghelia de astăzi învăţăm că şi noi, ca odinioară ucenicii Domnului, putem fi ispitiţi de patima slavei deşarte, de dorinţa de întâietate, de a fi mai apreciaţi decât ceilalţi oameni. Iar această dorinţă egoistă sau pătimaşă de întâietate trezeşte în cei din jur invidie şi mânie, astfel slăbeşte armonia sau pacea dintre oameni şi diminuează bucuria comuniunii frăţeşti adevărate. Însă Domnul Iisus Hristos ne învaţă că iubirea smerită fată de semeni şi ajutorarea sau slujirea lor constituie calea care duce la mântuire, adică la unirea omului cu Dumnezeu şi la bucuria armoniei din comunitatea umană. Prin urmare, adevărata onoare sau demnitate provine din calitatea cuiva de slujitor smerit sau ajutător milostiv al semenilor săi, indiferent de mărimea rangului pe care îl are în comunitate sau în societate. Evanghelia de astăzi ne cheamă să trăim în duhul lui Hristos, nu în duhul lumesc. Să respingem ispita slavei deşarte prin smerenie, prin pocăinţă şi post, prin mărturisirea păcatelor şi prin împăcare cu cei pe care i-am supărat, prin milostenie şi fapte de ajutorare a celor bolnavi, săraci şi singuri”, a spus Patriarhul României.

Sfânta Maria Egipteanca este icoană a pocăinţei

De asemenea, în cuvântul Său, Patriarhul României a arătat că Sfânta Maria Egipteanca este o icoană sau o pildă a pocăinţei şi a înnoirii duhovniceşti a omului prin smerenie, rugăciune şi prin post.

“Atât de mult schimbă harul lui Dumnezeu pe omul păcătos care se pocăieşte cu adevărat, încât îl poate face părtaş al slavei Împărăţiei Cerurilor pe care o pregustă sfinţii încă din lumea aceasta. Cu alte cuvinte, pilda vieţii de pocăinţă şi sfinţenie a Sfintei Maria Egipteanca este o întărire spirituală şi o speranţă pentru toţi oamenii care doresc să se mântuiască, să-şi schimbe şi să-şi sfinţească viaţa, oricât de păcătoşi ar fi ei la un moment dat”, a spus Preafericirea Sa.

Duminica următoare, la 5 aprilie 2015, Biserica Ortodoxă va cinsti Intrarea Domnului în Ierusalim.

Comentarii Facebook


Știri recente