Activități sociale în Arhiepiscopia Clujului

Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj a reușit, în anul 2012, să acorde asistență la domiciliu pentru 60 de persoane vârstnice din municipiul Cluj-Napoca, prin programul „Sfântul Vasile cel Mare”. Pensionarii cu venituri mici – sub 600 lei – au primit în fiecare lună pachete cu alimente în valoare de 65 lei, precum și cadouri de Crăciun și de Paști, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Societatea a organizat, de asemenea, acțiuni de socializare ce au constat în vizite cu vârstnicii la Muzeul Satului din Cluj-Napoca, la salina de la Turda, la Mănăstirea Mihai Vodă și Mănăstirea Florești. Asistenții sociali implicați în program i-au ajutat pe bătrâni însoțindu-i la controalele medicale periodice, ridicându-le rețetele de la medicul de familie, procurându-le medicamentele, plătindu-le facturile și întocmind dosarele de pensii sau cele pentru acordarea de subvenții destinate încălzirii pe timp de iarnă.

În acest an, Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj intenționează să înființeze un centru de zi în care să se organizeze pentru beneficiari o serie de activități, precum ateliere practice, discuții tematice sau vizionări de filme.

Școală pentru copiii fără posibilități materiale

Școala socială „Christiana” din Cluj-Napoca sprijină financiar copiii ce se află în prag de abandon școlar. Instituția aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a demarat anul trecut un proiect de acordare de burse elevilor lipsiți de posibilități materiale.

Bursele sociale sunt în valoare de 100, 200 sau 300 de euro, în funcție de necesitățile copiilor. Din acești bani sunt achiziționate atât rechizite școlare, cât și îmbrăcăminte și încălțăminte. Anul trecut, 13 tineri au beneficiat de aceste burse.

În acest an școlar au fost acordate 18 burse menite să îi ajute pe beneficiarii lor să își continue sau să își încheie studiile medii, conform celor precizate de pr. Claudiu Precup, directorul Școlii „Christiana”.

Proiecte sociale în arhiepiscopie

Arhiepiscopia Clujului desfășoară mai multe programe sociale prin diverse unități, între care se află Grădinița „Sfântul Stelian”, Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, dedicat bolnavilor oncologici, Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu din Turda, Cabinetul medical social din Bistrița, Căminul de bătrâni „Aurel și Dudica Milea” din Dobric, județul Bistrița-Năsăud, Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Vârstnice din Turda, județul Cluj, Centrul de îngrijire și asistență „Sfântul Nicolae” din Mociu, județul Cluj, Centrul Comunitar de Tineret din Turda, Centrul de recuperare psihoneuromotorie pentru copiii cu handicap „Sfânta Irina” din Turda, Fundația creștină de caritate „Sfântul Nicolae” din Gherla, Centrul de servicii sociale pentru copii „Acoperământul Maicii Domnului” Cluj-Napoca, Grădinița socială „Acoperământul Maicii Domnului” din Turda, Centrul social-misionar „Sfântul Vasile cel Mare” din Cluj-Napoca etc.

Comentarii Facebook


Știri recente