Activităţi pentru copii şi tineri în Arhiepiscopia Craiovei

Parohia „Sfinţii Ioachim şi Ana” – Harşu din Craiova găzduieşte în această perioadă o serie de activităţi pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani. Întâlnirile, aşezate sub genericul „Şcoala de vară Edulife”, sunt programate pe o perioadă de două săptămâni.

Şi în acest an, 40 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani participă gratuit la cele două săptămâni de activităţi educative desfăşurate de Asociația „Edulife”, prin prof. Alina Dică, directorul ONG-ului, Parohia Harşu şi Societatea Ortodoxă Naţională a Femeilor Creştine, filiala Craiova. Împlinind o frumoasă tradiție, organizatorii şi-au propus şi de data aceasta să dezvolte creativitatea şi spiritul ortodox în rândul participanţilor, să promoveze abilităţile de comunicare, de cunoaștere a moralei creștine, de socializare, de exprimare a propriilor gânduri, să cultive simţul pentru frumos, cultură, educaţie şi autoeducaţie. Astfel, programul propus se bazează cu precădere pe teme specifice vârstei, cuprinzând activități artistice, cultural-religioase, sportive, precum și de educaţie pentru sănătate, măsuri de prim ajutor și voluntariat. Spațiul de lucru este oferit cu generozitate de curtea bisericii, la care se adaugă Corpul multifuncţional „Sfântul Irodion de la Lainici”, aşezat de asemenea în incinta sfântului locaș. În desfășurarea activităților, copiii suntorganizaţi în două grupe de lucru, orarul fiind de luni până vineri, între 09.00 – 13.00. La orele 11.00, micuţii primesc dulciuri, fructe, apă și suc. Fiecare etapă de lucru este monitorizată atent de profesorii coordonatori şi tinerii voluntari.

„O educaţie bazată pe morala creştină”

Permanent prezent în mijlocul celor mici, preotul paroh Viorel Dică, aduce în fiecare zi povaţa duhovnicească şi sfatul înţelept de care să se folosească mai târziu în viaţă. Alături de preot, copiii nu uită niciodată de rugăciune, adunându-se în sfântul locaş la finalul activităţilor zilnice. „Odată cu trecerea timpului am câştigat mai multă experienţă, văzând ceea ce este cu adevărat necesar pentru copiii noştri din parohie. Am avut în vedere posibilitatea de a crea un mediu propice pentru participanţii noştri, ca ei să poată dialoga, să se poată exprima, să poată experiemta lucruri care sunt de folos în educaţia şi formarea lor intelectuală şi sufletească. Aşa se face că, de la an la an, am perfecţionat programul întâlnirilor noastre, primind ca de fiecare dată sprijinul necondiţionat al profesoarelor de la Asociaţia Edulife şi bineînțeles al tinerilor voluntari. Cu ajutorul lor, reuşim să creăm o atmosferă plăcută pentru cei 40 de copiii care vin zilnic în curtea bisericii noastre. Este o activitate solicitantă şi în acelaşi timp foarte plăcută, pentru că din ea ne alimentăm de fiecare dată cu multă energie. Temele pe care le abordăm sunt practice, utile şi de fiecare dată se raportează la credinţa noastră ortodoxă şi la rolul ei în viaţa societăţii de astăzi. Încercăm astfel să le oferim viitorilor noştri credincioşi o educaţie bazată pe morala creştină a Bisericii noastre, care să le fie de folos pe viitor”, a spus pr. Viorel Dică, parohul Bisericii „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana”-Harşu.

Cea de a treia ediţie a Școlii de vară „Edulife” de la Biserica „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” din Craiova se va încheia printr-un pelerinaj la mănăstirile din județul Vâlcea. La final, toţi participanţii vor primi diplome, cărţi, tricouri, șepcuțe şi dulciuri din partea organizatorilor.

Activităţi catehetice la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Gheorghe Vechi”

Şcoala duminicală „Sfântul Gheorghe Vechi” din Craiova şi-a început de săptămâna aceasta activitatea. Astfel, sub coordonarea, diaconului Iulian Cervenco, 19 tineri s-au întâlnit la Centrul de catehizare „Alege şcoala” al Paraclisului mitropolitan „Sfântul Gheorghe Vechi”, pentru a lua parte la activităţile interactive, programate duminică, 28 iunie, după Sfânta Liturghie. Tema de discuţie a fost „Rolul şi importanţa Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel în viaţa noastră”. Participanţii au fost împărţiţi pe două grupe, coordonate de diac. Iulian şi Ecaterina Cismaru, student la Facultatea de Medicină din Craiova.

Şcoala duminicală „Sfântul Gheorghe Vechi” are un caracter catehetic, fiind adresată copiilor cu vârste cuprinse între 10-16 ani care participă împreună cu părinții la slujbele bisericii,. Grupa de cateheză va avea în componenţă între 13-18 membrii, activităţile fiind desfăşurate în fiecare duminică, în funcţie de programul liturgic al paraclisului.

Comentarii Facebook


Știri recente