Activități culturale la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevii clasei a III-a D de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, îndrumați de doamnele profesoare pentru învățământul primar Veronica Isdrăilă și Laura Baidoc, au dat viața personajelor din cartea „Alice în Țara minunilor”, o poveste despre o lume de basm, plină de personaje fantastice, scrisă de autorul britanic Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson) în 1865, după cum a precizat Pr. Prof. Alin Sonea.

Piesa a fost pusă în scenă marți, 3 iunie 2014, în sala festivă a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din clădirea liceului de pe strada Aluminei, nr. 88 din Oradea, bucurându-se de binecuvântarea și prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, precum și de prezența inspectorului școlar de religie, a conducerii școlii, a cadrelor didactice, a părinților și a numeroși invitați.

Reprezentația scenică a pus în valoare talentul, dăruirea și munca elevilor, pregătiți de doamnele învățătoare, iar metamorfozările personajului principal, Alice, și conversațiile ei cu celelalte personajele: Sora ei, Iepurele Alb, șoarecele, șopârla Bill, Omida, Valeții Ducesei, Bucătăreasa Ducesei, Ducesa, Pisica de Chesire, Iepurele de Martie, Pălărierul, Hârciogul, Slujitorii în formă de cărți de joc ai Reginei, Regele, Regina, Grifonul, Falsa Broască Țestoasă, i-au transpus pe spectatorii prezenți în fantastica și minunata lume a copilăriei.

La final, Preasfințitul Părinte Sofronie i-a felicitat pe micii actori și le-a adresat cuvânt de binecuvântare: „Eu vă felicit și nu mă satur să vă admir. Sunteți atât de frumoși, de dăruiți de Dumnezeu cu multe daruri, unul mai talentat decât celălalt. Îi felicit și pe părinții voștri, care au grijă de voi acasă, pe dascălii voștri care au grijă de voi la școală și Îi mulțumesc lui Dumnezeu că v-a făcut așa cum sunteți.”

„Cred că dacă veți continua în viață să vă trăiți cu intensitate visele, pasiunile și dorințele frumoase, veți ajunge departe. Mă gândeam urmărindu-vă, mai ales pe cei care ați avut roluri mai lungi și mai grele, cum ați reușit? Asta înseamnă că aveți talent. Sunteți foarte talentați, foarte expresivi, foarte frumoși. Chipurile voastre spun povestea înainte chiar de a vă deschide gurițele, iar în momentul când ați început să jucați, a fost o surpriză copleșitoare. Intrând în poveste ne-ați transpus și pe noi în lumea aceea fantastică, trăind și noi povestea frumoasă a Alicei.”.

„Dacă veți face și mai departe astfel de bucurii oamenilor, voi înșivă veți fi fericiți, împreună cu părinții și dascălii voștri și, cu siguranță, lumea va fi mai bună, mai frumoasă, mai educată, mai elegantă, dacă ar fi mai mulți oameni ca voi. Vă felicit încă o dată pentru tot efortul pe care l-ați depus, pentru toate replicile, o adevărată artă a conversației, și pentru că ne-ați adus clasica politețe britanică, eleganța și umorul englezesc în mijlocul nostru”.

Ca răsplată și prețuire pentru efortul depus, Chiriarhul Oradiei le-a dăruit micilor actori câte un exemplar din Sfânta Scriptură (Biblia copiilor) și iconițe cu Praznicul Înălțării Domnului.

În aria preocupărilor extracurriculare ale elevilor de la Liceul Ortodox se înscriu și piesele de teatru, care au mai fost puse în scenă de foarte multe ori. Astfel, în urmă cu trei ani, elevii clasei a IV-a B, coordonați de doamnele profesoare Elena Iacob și Veronica Isdrăilă, au interpretat la Teatrul pentru copii și tineret „Arcadia” din Oradea, piesa „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupery, iar în anul 2013 elevii claselor de liceu, coordonați de doamna profesoară Ramona Urdea, au obținut Premiul III pentru creație și Premiu special pentru interpretare muzicală cu piesa Constantin, la Festivalul Național de teatru pentru liceeni „George Constantin”, ce s-a desfășurat la București.

Comentarii Facebook


Știri recente