Academicianul Alexandru Vulpe a fost înmormântat

La cimitirul Bellu din Capitală a fost înmormântat joi, 11 februarie 2016, Academicianul Alexandru Vulpe. Funeraliile fostului președinte al Secției de științe istorice și arheologie a Academiei Române au avut loc la Biserica Mavrogheni din zona Piaţa Victoriei.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Preasfinția Sa a transmis mesajul de condoleanțe din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în care au fost evidențiate multiplele realizări ale ilustrului istoric și arheolog român, din care redăm un fragment. Cuvântul integral poate fi citit aici.

„Academicianul Alexandru Vulpe a fost un fiu credincios al Bisericii Ortodoxe Române, aducând în ultimii ani de viaţă o importantă contribuţie, în calitate de membru al comisiei mixte aPatriarhiei RomâneşiAcademiei Române, la elaborarea lucrăriiMonahismul Ortodox Românesc. Istorie, contribuţie şi repertorizare(volumul I, apărut la editura BASILICA a Patriarhiei Române în anul 2014).

Acum, la plecarea sa la Domnul, academicianul Alexandru Vulpe ne lasă o vie și luminoasă amintire de erudit cărturar, devotat arheologiei şi istoriei românești, ale cărui valoroase contribuţii de cunoaștere şi aprofundare se evidenţiază, pentru totdeauna, alături de cele ale iluştrilor săi înaintași.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat din morţi să odihnească sufletul său luminos împreună cu drepţii, să aline durerea familiei îndoliate şi a tuturor celor care l-au cunoscut, l-au preţuit şi iubit”.

Academicianul Alexandru Vulpe a trecut la cele veşnice marți, 09 februarie 2016, la vârsta de 85 de ani. Domnia sa avut o prodigioasă carieră științifică la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române pe care l-a condus din 1999. A coordonat numeroase șantiere arheologice în diferite părți ale țării, concretizate în ample lucrări monografice, în studii de detaliu sau sinteză asupra istoriei străvechi și vechi a României. În anul 2000 a fost distins cu Ordinul Național Steaua României în grad de Comandor.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Statistici | Filantropie şi dăruire pentru semeni. Mii de persoane au beneficiat de Programele „Sănătate pentru Sate” şi „Prevenție și educație pentru sănătate”

Prin programele Sănătate pentru Sate şi Prevenție și educație pentru sănătate, derulate cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, mii de români au fost îndrumaţi şi ajutaţi pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate. Ei au fost consiliaţi de…

Patriarhul Daniel la Curtea de Arges

Primire călduroasă a Patriarhului Daniel la Curtea de Argeș. Preafericirea Sa va participa la evenimentele dedicate celor 500 ani de existență a ctitoriei Sfântului Neagoe Basarab

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ajuns luni seară la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, unde a fost întâmpinat de IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și de sute de credincioși, între…