Academicianul Alexandru Vulpe a fost înmormântat

La cimitirul Bellu din Capitală a fost înmormântat joi, 11 februarie 2016, Academicianul Alexandru Vulpe. Funeraliile fostului președinte al Secției de științe istorice și arheologie a Academiei Române au avut loc la Biserica Mavrogheni din zona Piaţa Victoriei.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Preasfinția Sa a transmis mesajul de condoleanțe din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în care au fost evidențiate multiplele realizări ale ilustrului istoric și arheolog român, din care redăm un fragment. Cuvântul integral poate fi citit aici.

„Academicianul Alexandru Vulpe a fost un fiu credincios al Bisericii Ortodoxe Române, aducând în ultimii ani de viaţă o importantă contribuţie, în calitate de membru al comisiei mixte aPatriarhiei RomâneşiAcademiei Române, la elaborarea lucrăriiMonahismul Ortodox Românesc. Istorie, contribuţie şi repertorizare(volumul I, apărut la editura BASILICA a Patriarhiei Române în anul 2014).

Acum, la plecarea sa la Domnul, academicianul Alexandru Vulpe ne lasă o vie și luminoasă amintire de erudit cărturar, devotat arheologiei şi istoriei românești, ale cărui valoroase contribuţii de cunoaștere şi aprofundare se evidenţiază, pentru totdeauna, alături de cele ale iluştrilor săi înaintași.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat din morţi să odihnească sufletul său luminos împreună cu drepţii, să aline durerea familiei îndoliate şi a tuturor celor care l-au cunoscut, l-au preţuit şi iubit”.

Academicianul Alexandru Vulpe a trecut la cele veşnice marți, 09 februarie 2016, la vârsta de 85 de ani. Domnia sa avut o prodigioasă carieră științifică la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române pe care l-a condus din 1999. A coordonat numeroase șantiere arheologice în diferite părți ale țării, concretizate în ample lucrări monografice, în studii de detaliu sau sinteză asupra istoriei străvechi și vechi a României. În anul 2000 a fost distins cu Ordinul Național Steaua României în grad de Comandor.

Comentarii Facebook


Știri recente