Academia Română: Mircea Malița, omagiat la împlinirea vârstei de 90 ani (VIDEO)

Academicianul Mircea Malița a împlinit luni vârsta de 90 de ani. Cu acest prilej, în Aula Academiei Române din București a avut loc o sesiune omagială dedicată celebrului matematician, diplomat, politician și eseist român.

Sesiunea omagială intitulată Mircea Malița la 90 de ani din 20 februarie 2017 a fost organizată de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale Ion I.C.Brătianu al Academiei Române (ISPRI) și de Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN).

În deschiderea manifestării, președintele Academiei Române, Valentin I. Vlad, a prezentat un sumar al activității și operei celui omagiat.

A urmat discursul Acad. Dan Berindei, care și-a arătat respectul și recunoașterea față de cel omagiat. Printre altele, istoricul a spus: Astăzi omagiem inteligența românească întruchipată într-un om deosebit: Mircea Malița.

În continuare, a luat cuvântul Acad. Nicolae Manolescu care a vorbit despre activitatea diplomatică a lui Mircea Malița.

Au mai susținut discursuri Acad. Nicolae Panin (din Colegiul Director al FUMN), Ambasadorul Liviu Bota (Președinte al Consiliului Director FUMN) dar și Prof. Univ. Dan Dungaciu (Director ISPRI și Președinte FUMN).

De asemenea, prin intermediul unei înregistrări video realizate la Ambasada României de la Berlin, Ambasadorul Emil Hurezeanu a transmis felicitările sale celui sărbătorit.

La final, Acad. Mircea Malița a mulțumit pentru pentru interesul arătat acestui eveniment omagial.

Eu sunt prea mic pentru o adunare așa de mare. (..) Ce s-a spus aici mă copleșește. Nu pot să cred că fac față la atâta încredere, atâta recunoaștere, atâta simpatie. E mult pentru umerii mei, dar cred însă în buna dumneavoastră intenție și mă supun, a mărturisit matematicianul.

La sesiunea omagială au fost prezenți fostul președinte Emil Constantinescu, fostul premier Petre Roman și Constantin Dudu Ionescu, consilier de stat la Administrația Prezidențială.

***

Acad. Mircea Augustin Maliţa este Preşedinte Fondator al Fundaţiei Universitare a Mării Negre. A absolvit facultăţile de Ştiinţe (Matematică) şi de Filosofie din Bucureşti, iar în 1972 şi-a susţinut teza de doctorat Modele matematice pentru negocieri, conform site-ului oficial al Academiei Române.

A fost preparator, asistent, lector, conferenţiar şi profesor la Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti. Director al Bibliotecii Academiei Române (1950-1956), consilier al primei Misiuni permanente a României pe lângă ONU (1956-1961), director al Direcţiei culturale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1961-1962), ministru adjunct pe probleme ONU şi al organismelor internaţionale (1962-1970), ministru al învăţământului (28 februarie 1970-13 octombrie 1972), consilier pentru probleme externe şi ministru de stat, membru al consiliilor pregătitoare ale conferinţelor mondiale ale ONU pentru populaţie, ştiinţă şi tehnologie, pentru dezvoltare (1974-1979).

Mircea Malița a fost ambasador al României în Elveţia şi la ONU (Geneva) (1980-1982), apoi în SUA (1982-1984), de unde a fost rechemat în 1984 şi îndepărtat din toate funcţiile publice.

Academicianul a semnat mai multe volume de eseuri: Sfinxul, Aurul cenuşiu, Pietre vii, Triade, Idei în mers, Fire şi noduri, Zidul şi iedera, Mintea cea socotitoare, Cuminţenia pământului.

Pentru explorarea metodelor adecvate studiului proceselor sau evenimentelor istorice, a propus o disciplină nouă, cliomatematica.

Mircea Maliţa este unul dintre membrii fondatori, în 2009, ai organizaţiei neguvernamentale Clubul de la Bucureşti, membru corespondent (1 mart. 1974) şi membru titular (18 dec. 1991) al Academiei Române.

Foto credit: fumn.eu

 

Sesiunea omagială „Mircea Malița la 90 ani”

Comentarii Facebook


Știri recente