A început congresul Internaţional de Teologie „Pavlia”

La Veria, în Grecia, a început marţi congresul internaţional de Teologie „Pavlia”. Delegatul Patriarhiei Române la eveniment este Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei şi Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix.

Tema din acest an a simpozionului, ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, este „Vestirea Sfintei Evanghelii (evanghelizare) și misiune, după Sfântul Apostol Pavel”

Sf. Pavel – model actual de misiune creștină

Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Siluan a transmis mesajul Părintelui Patriarh Daniel intitulat „Sfântul Apostol Pavel – model actual de misiune creștină”.

În mesaj, Preafericirea Sa a salutat în mod deosebitalegerea unei teme atât de actuale” evidenţiind că Sfântul Apostol Pavel a fost „cel mai mare misionar al Bisericii lui Hristos”.

„Deşi a fost, mai întâi, un prigonitor aprig al creștinilor, totuși Saul din Tars, prin convertire, și-a schimbat viața în mod radical, devenind un mărturisitor fervent al lui Hristos Cel răstignit şi înviat, un Apostol și un propovăduitor al Evangheliei lui Hristos până la marginile Imperiului Roman. Predica sa avea ca teme centrale Crucea lui Hristos şi Învierea lui Hristos, prin care se vede iubirea lui Dumnezeu pentru mântuirea tuturor oamenilor”, menţionează Patriarhul Daniel în mesajul său.

Biserici participante

La congres sunt prezente următoarele Biserici Ortodoxe surori:

  • Patriarhia Ecumenică – Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie, Mitropolit de Coreea;
  • Patriarhia Alexandriei – Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, de Zimbabwe și Angola;
  • Patriarhia Antiohiei – Preasfințitul Părinte Episcop Dimitrie de Safita;
  • Patriarhia Ierusalimului – Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teofilact de Iordan;
  • Patriarhia Rusiei – Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Tihon de Podolsk;
  • Patriarhia Serbiei – Preasfințitul Părinte Episcop Grigorie de Zahumiu și Herțegovina;
  • Patriarhia Bulgariei – Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse;
  • Patriarhia Georgiei – Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Gherasim, de Zukdidi și Țaisi;
  • Biserica Ortodoxă a Grecia – Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pantelimon, de Veria, Nausa și Kampania,; Înaltpreasfințitul Părinte Pavel, Mitropolit de Sisaniu și Siatistis; Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghe, Mitropolit de Kitrus și Katerini;
  • Biserica Ortodoxă a Poloniei – Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Gheorghe, de Wrocław și Szczecin
  • Biserica Ortodoxă a Ciprului – Preasfințitul Părinte Nicolae, Episcop de Amatunda.

Deschiderea congresului

În deschiderea congresului un grup coral a interpretat câteva cântări bisericești în cinstea Sfântului Apostol Pavel, Ocrotitorul Veriei, după care au adresat cuvinte de salut diferite oficialități locale și profesori universitari.

Konstantinos Kalaitzidis, prefectul de Imatia, Konstantinos Vorgiazidis, primarul Veriei, Miltiadis Konstantinou, Decanul Facultății de Teologie din cadrul Universității „Aristotel” din Tesalonic, Haralambos Atmatzidis, profesor al Universității „Aristotel” din Tesalonic, au fost câteva dintre oficialităţile locale care au luat cuvântul.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pantelimon a explicat în cuvântul său faptul că acest simpozion este un omagiu adus Sfântului Apostol Pavel care, într-una din călătoriile sale misionare, a înfiinţat comunitatea din Veria.

Referitor la tema simpozionului, ierarhul a precizat că este una actuală „deoarece misiunea nu înseamnă doar ceea ce se face în Africa, sau în alte părți care au fost lipsite de mesajul Sfintei Evanghelii, ci este necesară o vestire din nou a Sfintei Evanghelii și la proprii noștri credincioși, în orașele și parohiile noastre”.

Sesiunea de comunicări

În cadrul sesiunii de comunicări au fost transmise mesajele din partea Bisericilor Ortodoxe Autocefale Surori care au fost corelate cu prezentarea unor referate legate de tema congresului.

Au fost susţinute următoarele referate:

  • Haralambos Atmatzidis: „Iisus Hristos și Apostolul Pavel, Vestirea Sfintei Evanghelii (evanghelizare) și misiune”
  • Timoleon Galanis: „De la Aiges la Palatitsia. Alexandru cel Mare ca și cosmocrat și răspândirea cultului singurului adevăratului Dumnezeu”,
  • Dimitrios Passakos: „Puterea romană și Sfânta Evanghelie, după Sfântul Apostol Pavel”,
  • Mitropolitul Arsenie al Nișului (de Naisus): „Lucrarea misionară a Sfinților Chiril și Metodie și a ucenicilor lor”,
  • Mihail Pantoulas: „Cuvântările și predicile Sfântului Cosma Etolianul în țările balcanice de sub stăpânirea otomană”,
  • Konstantinos Kotsiopoulos: „Misiunea, ca organ al diplomației și imperialismului”,
  • Athanasios Papathanasiou: „Misiunea: lucrare sau sinele Bisericii. Dialectică ciudată între eutanasie și atanasie (nemurire)”,
  • Arhim. Grigorios Papathomas: Re-evanghelizarea lumii contemporane, ca responsabilitate a Bisericii”,
  • Konstantinos Holevas: „Radioul, televiziunea și internetul în slujba Sfintei Evanghelii”,
  • Petros Panagiotopoulos: „Rețea și misiune în comunitățile creștine pauline”,
  • Athina Tsigkaropoulou: „Asimilarea elementelor culturale native de către arta creștină ortodoxă”.

De asemenea, în cadrul sesiunilor de comunicări, va avea loc și premierea unor elevi merituoși din cadrul Mitropoliei, care au obținut rezultate bune la învățătură, la diferite discipline școlare și sporturi.

După cum a declarat Preasfinţitul Părinte Siluan pentru Agenţia de ştiri Basilica, punctul principal al manifestărilor omagiale dedicate Sfântului Apostol Pavel îl vor constitui slujirile liturgice care vor avea loc sub preşedinţia Preafericitului Părinte Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei:

  • Vecernia și Sfânta Liturghie oficiate în cinstea Sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la Catedrala Mitropolitană din Veria, în 28 iunie seara și în 29 iunie 2018;
  • procesiunea până la altarul (Iero Vima) Sfântului Apostol Pavel din Veria, unde ierarhii prezenți vor oficia Vecernia pentru Sărbătoarea Soborului Sfinților Apostoli, în seara zilei de 29 iunie 2019.

Slujirile vor încheia programele liturgice, culturale și bisericești dedicate în special cinstirii Sfântului Apostol Pavel, Ocrotitorul Mitropoliei de Veria, Nausa și Kampania, care în această Mitropolie, se întind în fiecare an, de-a lungul întregii luni iunie.

Foto credit: Basilica.ro

Ştire în curs de actualizare…

Comentarii Facebook


Știri recente