A doua zi a Canonului Sf. Andrei Criteanul la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București, în a doua zi a Postului Mare, la 19 martie 2013, Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în prezența a sute de credincioși.

La finalul slujbei Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să unească postul cu rugăciunea și milostenia.

„În această vreme a Postului să căutăm mai mult pe duhovnicii noștri. Postul nostru să-l însoțim cu faceri de bine, cu rugăciuni și cu citiri din cărțile sfinte, mai ales din Sfânta Scriptură. Postul trebuie să fie însoțit de milostenie și de rugăciune. De milostenie, adică de fapte bune, de rugăciune pentru că rugăciunea este singurul timp care aici pe pământ îl petrecem cu Dumnezeu. Rugăciunea să o facem tainic, milostenia să fie nu un fapt de laudă, de mărire a sufletului nostru, ci un fapt de smerenie”, a spus Preasfinția Sa potrivit Radio TRINITAS.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române, dirijată de pr. lect. dr. Stelian Ionașcu.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul (660-740) sau Canonul cel Mare, cum mai este numit, cuprinde 250 de stihiri, spre deosebire de 30, câte are un canon obișnuit. Canonul a fost alcătuit de către Sfântul Andrei, fie pe când se afla în Constantinopol, înainte de a fi hirotonit arhiepiscop al Gortynei, Creta (692), sau la puțin timp după aceea (712). Slujba aceasta specifică Postului Mare evidențiază necesitatea pocăinței, fără de care nu poate exista restaurare și, respectiv, mântuire.

Comentarii Facebook


Știri recente