ÎPS Irineu: „În fiecare dintre noi trăieşte câte un Zaheu”

Câteva sute de credincioşi au participat duminică, 31 ianuarie, la Sfânta Liturghie oficiată la Paraclisul mitropolitan Sfântul Gheorghe Vechi din Craiova de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, informează Pr. Gheorghe Cioiu de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a explicat învăţăturile pericopei evanghelice citită la Sfânta Liturghie (Luca 19, 1 – 10), subliniind modelul de pocăinţă reprezentat de Zaheu vameşul.

„În fiecare dintre noi trăieşte câte un Zaheu. Toţi dorim să-L vedem pe Dumnezeu, să fim în comuniune cu El, însă ne trag înapoi gândurile, grijile, patimile şi ispitele acestei lumi. Mulţi ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi se străduiesc să vieţuiască după învăţăturile Mântuitorului Hristos, însă pe măsură ce urcă pe scara spre desăvârşire, spre Dumnezeu, realizaeză că le este greu să se despartă de lucruri devenite familiare, apropiate, de patimi ce au devenit deja o a doua natură a omului. Proba de foc prin care trebuie să trecem pentru a ajunge la Dumnezeu este hotărârea fermă, decisivă, de a rupe definitiv legătura cu păcatul. Iar Zaheu este exemplul pe care trebuie să-l urmăm. Vrem să-L vedem pe Mântuitorul Iisus Hristos? Îl avem în icoană, Îl avem în Sfânta Biserică, El este pretutindeni. Este însă nevoie ca atunci când gândul, când mintea noastră s-a ridicat la Dumnezeu să o coborâm şi în interiorul nostru, în sufletul nostru, în casa noastră, acolo unde Mântuitorul Iisus Hristos s-a aşezat prin Taina Sfântului Botez şi ne aşteaptă. Aşteaptă să ne îndreptăm viaţa şi să slujim lui Dumnezeu cu toată credinţa, cu toată inima şi cugetul nostru. Aşadar, să ne întoarcem la casele noastre purtând pe Dumnezeu în suflet şi în minte pe acest Zaheu, care, a rămas în istoria lumii creştine ca un mare păcătos ce s-a căit pentru faptele sale, s-a îndreptat şi a primit cuvintele Mântuitorului: «Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia..»(Luca 19, 10). Ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne dăruiască şi nouă bucuria pe care a avut-o Zaheu când a auzit aceste cuvinte, pentru a deveni ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos şi moştenitori ai Împărăţiei cerurilor”, a încheiat Înaltpreasfinţia Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost oficiată şi hirotonia în diacon a tânărului teolog Marian Bogoslav, pe seama Parohiei Brabova, Protoieria Craiova Nord, judeţul Dolj.

Biserica Sfântul Gheorghe Vechi – repere istorice

Biserica “Sfântul Gheorghe Vechi” este situată în zona centrală a municipiului Craiova şi a fost ridicată în jurul anilor 1730 de către familia boierilor Stoieneşti. Biserica a fost iniţial construită din lemn, dar a fost înlocuită cu una din zid între anii 1750 – 1755, în timpul domnitorului Constantin Mihai Racoviță. Sfântul lăcaş a fost cunoscut o vreme de credincioşi ca „mănăstire”, aşa cum reiese din însemnările lui Dionisie Fotino şi din alte cartografii mai vechi. Într-un document datat în perioada 1813-1815, se află trecută „biserica «Sfântul Nicolae-Vechi», cu hramul Sfântul Mucenic Gheorghe, făcută de neguţătorii mahalagii, iar mai târziu i s-a popularizat numele de «Sfântul Gheorghe Vechi». De-a lungul anilor sfântul locaş a suferit mai multe lurcări de renovare şi consolidare, iar din anul anul 2009 funcţionează ca paraclis mitropolitan.

Comentarii Facebook


Știri recente