Învierea Domnului sărbătorită de transilvăneni

Cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului Iisus Hristos, a fost sărbătorită de credincioşii din Transilvania prin participarea la slujbele oficiate în biserici şi mănăstiri, primind şi în acest an Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim. Peste tot unde sunt credincioşi, în sate şi oraşe, pe munţi şi văi, răsună vestea cea mare: „Hristos a înviat!“

Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim a fost împărţită mulţimilor de credincioşi din Sibiu şi împrejurimi, dar şi celor veniţi din alte părţi ale ţării la Catedrala mitropolitană din centrul cetăţii transilvane, informează „Ziarul Lumina”.

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat slujba de Înviere împreună cu un sobor de preoţi, format din slujitorii Catedralei mitropolitane şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici“ a locaşului de cult. După ce s-a înconjurat biserica, soborul slujitor a oficiat slujba Învierii pe treptele Catedralei, apoi a urmat săvârşirea Sfintei Liturghii în locaşul de cult.

O mare parte din credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos, iar la final toţi cei prezenţi au primit pâinea şi vinul binecuvântate şi cunoscute sub denumirea de „paşti“. Între cei prezenţi la slujbă s-au aflat prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, viceprimarul Astrid Fodor, secretarul consiliului Judeţean, Iordan Nicola şi alte oficialităţi. Credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să asculte scrisoarea pastorală a IPS Mitropolit Laurenţiu, citită după slujba de Înviere.

La slujba din Duminica Învierii, cunoscută şi ca „A doua Înviere“, credincioşii din parohiile sibiene au venit în număr mare alături de preoţii lor la Catedrala mitropolitană din cetatea transilvană pentru a participa la slujba religioasă şi la pelerinajul de Paşti. Soborul slujitor a fost condus de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu. Evanghelia de la această slujbă a fost citită de preoţi în 14 limbi, simbolizând unitatea de credinţă a întregii Biserici. După slujbă a urmat tradiţionalul pelerinaj de Paşti de la Sibiu, preoţii şi credincioşii purtând prin centrul oraşului icoana Învierii, moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna şi vestind tuturor marea minune.

Credincioşii din Braşov au trăit clipe de mare bucurie duhovnicească în a doua zi a Sfintelor Paşti, când IPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a sfinţit paraclisul amenajat în demisolul Bisericii „Sfântul Mucenic Dimitrie“ din cartierul Tractorul şi a oficiat aici Sfânta Liturghie. Slujbele religioase vor fi oficiate în paraclisul din demisol în perioada lucrărilor care se fac la biserică. Ierarhul a târnosit Sfânta Masă, a aşezat moaşte în piciorul acesteia şi a înveşmântat-o.

În soborul slujitor s-au aflat stareţul Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, parohii bisericii şi alţi preoţi din oraş şi împrejurimi. Sfânta Liturghie a fost oficiată în aer liber, la un altar de vară din curtea bisericii, iar la final, ierarhul a vorbit celor prezenţi despre minunea Învierii Mântuitorului Hristos şi arătările Sale către ucenici. Ierarhul a oferit distincţia „Crucea şaguniană“ preotului Aurel Suciu şi acte de cinstire la mai mulţi binefăcători. Credincioşii au avut posibilitatea să se închine în noul altar de rugăciune şi la capul Sfântului Andrei Şaguna, păstrat într-o raclă la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

În a treia zi de Paşti, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu a sfinţit paraclisul de la Biserica „Sfânta Treime“ din Făgăraş, judeţul Braşov. Ataşat de istoricul locaş de cult din cetatea Făgăraşului la 1832 pentru a se oficia aici slujbele religioase din timpul săptămânii, paraclisul a fost renovat complet şi pregătit pentru târnosire. Ierarhul a zidit Sfânta Masă şi a aşezat moaşte în piciorul acesteia, săvârşind întreaga rânduială a târnosirii unui locaş de cult. Paraclisul a primit hramul „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei“ şi va fi folosit la slujbele religioase din timpul săptămânii, când numărul credincioşilor nu este atât de mare ca în duminici şi în sărbători.

IPS Mitropolit Laurenţiu a săvârşit apoi Sfânta Liturghie în biserica mare, înconjurat de un sobor de preoţi, din care au făcut parte stareţul Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, protopopul de Făgăraş I, Marcel Dobrea, cei doi parohi ai bisericii, Nicolae Lie şi Marcel Greavu, precum şi alţi slujitori din oraş. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a explicat Evanghelia citită în a treia zi de Paşti, care ne relatează întâlnirea Mântuitorului Hristos Cel Înviat cu Luca şi Cleopa pe drumul spre Emaus. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oferit acte de cinstire Adunărilor şi Consiliilor parohiale, primarului Sorin Mănduc şi Consiliului local, precum şi unor binefăcători.

Sărbătoarea Învierii în Cluj şi Bistriţa

Peste 5.000 de credincioşi au luat lumina în noaptea de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, participând de la ora 00:00 la slujba de Înviere săvârşită de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Sfânta Lumină a fost adusă şi în acest an de la Ierusalim, fiind întâmpinată sâmbătă seara pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu“ din Cluj-Napoca de o delegaţie a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, condusă de exarhul mănăstirilor, arhimandritul Dumitru Cobzaru.

La începutul slujbei de Înviere, IPS Mitropolit Andrei a dăruit lumina preoţilor şi credincioşilor, iar după momentul Evangheliei, a dat citire Pastoralei intitulată „Înviat-a Hristos şi viaţa stăpâneşte“, care s-a citit totodată în toate parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei. La slujbă au participat numeroase oficialităţi, alături de de reprezentanţi ai Casei Regale a României.

IPS Mitropolit Andrei a citit Pastorala şi în cadrul Sfintei Liturghii din prima zi de Paşti, duminică, 12 aprilie. Slujba a debutat la ora 10:00 şi a fost săvârşită de un sobor de preoţi, după rânduiala specifică praznicului. La final, ierarhul le-a mulţumit celor care s-au implicat în pregătirile pentru sărbătoarea Învierii Domnului. De asemenea, le-a mulţumit şi credincioşilor pentru prezenţa lor la slujbă, subliniind faptul că ei alcătuiesc Biserica. În încheiere, ierarhul a binecuvântat, aşa cum este tradiţia, coşurile cu ouă, brânză şi carne aduse de credincioşi.

În a doua zi a Praznicului Învierii Domnului, luni, 13 aprilie, bistriţenii s-au bucurat de prezenţa în mijlocul lor a IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei care a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica de la Coroana cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“. Slujba a fost săvârşită într-un sobor impresionant de preoţi şi diaconi. Atmosfera de bucurie a fost întregită de prezenţa Corului „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului, care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie.

Pornind de la cuvintele psalmistului David – „Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea“ (Psalmul 117) – în cuvântul de învăţătură adresat bistriţenilor, IPS Mitropolit Andrei a amintit de cele trei tipuri de bucurii care pot exista în viaţa unui om. Astfel, bucuria păcatului nu doar că durează atât cât durează păcatul, dar aduce şi suferinţa trupească. Potrivit ierarhului, mai sunt bucuriile curate precum intenţia de a avea o viaţă profesională remarcabilă, de a întemeia o familie bună, sau de a avea copii cuminţi. Acestea sunt bucurii lăudabile, dar care durează până la sfârşitul vieţii deoarece omul nu le poate lua dincolo de moarte. Astfel, IPS Mitropolit Andrei a concluzionat că viaţa în Hristos este singura care aduce bucuria veşnică, care îi va însoţi pe oameni atât în viaţa pământească cât şi în cea de după moarte. Între aceste bucurii veşnice se află şi bucuria Învierii pe care o trăieşte în prezent întreaga creştinătate. Pe durata Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit un diacon, iar la final a oferit o diplomă de „Aleasă cinstire“ Corului „Armonia“.

În cea de a treia zi de Paşti, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie la Gledin, judeţul Bistriţa Năsăud, cu ocazia zilei de pomenire a Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin. Slujba a fost oficiată în Biserica „Sfânta Treime“ şi „Cuviosul Ierarh Pahomie“, iar alături de ierarh a slujit un sobor impresionant de preoţi şi diaconi, răspunsurile la strană fiind date de Corala Catedralei Arhiepiscopale din Roman. Au fost prezenţi la slujbă mulţime de localnici şi oaspeţi din ţară, între care părintele Ambrozie Ghinescu, egumenul schiului Pocrov, de la Mănăstirea Neamţ. IPS Mitropolit Andrei a amintit de importanţa păstrării credinţei pentru care mulţi strămoşi, între care şi Sfântul Pahomie, au suferit.

La Gledin, evenimentele organizate în cinstea Sfântului Pahomie au debutat pe 13 aprilie cu un concurs de interpretare a poeziei religioase. Au urmat inaugurarea bibliotecii „Mitropolitul Iacob Stamati“ de la Gledin, filială a Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud şi un simpozion dedicat Mitropolitului Iacob Stamati, la care au participat managerul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud, pr. Ioan Pintea, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, şi pr. Daniel Niţă Danielescu, profesor de Istorie Bisericească Universală de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. Au mai fost prezenţi protosinghelul Ambrozie Ghinescu de la Schitul Pocrov, protosinghelul Iacob de la Mănăstirea Neamţ, pr. Ioan Titieni din Parohia Gledin şi alţi invitaţi.

Praznicul Învierii Domnului în Oradea

Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, cea mai mare sărbătoare a Ortodoxiei, a fost aşteptată şi întâmpinată la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, locaşul de cult fiind înveşmântat în haină de sărbătoare, cu prilejul hramului. În acest an a fost pentru a patra oară când Slujba Învierii a fost săvârşită în catedrala propriu-zisă, după ce în anul 2012, la praznicul Învierii au fost săvârşite primele sfinte slujbe.

Credincioşii s-au bucurat şi în acest an de Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim. La noua Catedrală Episcopală din Oradea, Lumina Sfântă a fost oferită de Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, clerului slujitor şi miilor de credincioşi prezenţi. A urmat Slujba Învierii, oficiată de PS Episcop Sofronie în Catedrala propriu-zisă, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi. Apoi, cu binecuvântarea ierarhului, Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului a fost oficiată de unul dintre slujitorii catedralei, în paraclisul de iarnă „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie“ de la demisolul catedralei.

Sfânta Liturghie din prima zi a Sfintelor Paşti, Duminica Învierii Domnului, a fost săvârşită de către PS Sofronie, Episcopul Oradiei, în catedrala propriu-zisă, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi care au participat la hramul locaşului de cult. În predica rostită după citirea pericopei evanghelice, ierarhul a subliniat frumuseţea şi importanţa celei mai mari minuni săvârşite de Mântuitorul Iisus Hristos, propria Sa Înviere din morţi: „Ziua Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, Ziua Domnului sau Duminica, cea dintâi zi a săptămânii, este ziua în care Dumnezeu a schimbat la faţă lumea, ziua în care s-a născut nădejdea, ziua în care a fost omorâtă moartea. Această zi a început să crească de la Învierea Domnului şi creşte mereu pe parcursul istoriei umanităţii, până când se va arăta deplină în Ziua cea Sfântă şi Mare a Împărăţiei cerurilor, în acea zi pe care a făcut-o Domnul ca desăvârşit şi pentru veşnicie toţi iubitorii Învierii lui Hristos să se bucure şi să se veselească împreună cu Domnul, în vecii vecilor“.

PS Sofronie a amintit despre ajutorul pe care, în această perioadă, credincioşii sunt datori să îl dea săracilor, celor care sunt în lipsuri şi suferinţe, mai de aproape sau mai de departe: „Să fim noi, creştinii, martori şi mărturisitori ai Învierii lui Hristos. Primind lumina în viaţa noastră, să nu o ţinem doar pentru noi, sub obroc, ci să o lăsăm să strălucească în noi şi în jurul nostru prin fapte bune, prin bucurie, prin seninătate, printr-o viaţă paşnică şi liniştită“.

În a doua zi a Sfintelor Paşti, PS Episcop Sofronie s-a aflat la Biserica „Învierea Domnului“ şi „Intrarea Domnului în Ierusalim“ din cartierul orădean Mihai Eminescu. În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, pornind de la cuvintele Sfântului Evanghelist Ioan: „Pe Dumnezeu nimeni niciodată nu L-a văzut; Fiul Cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, El L-a făcut cunoscut“ (Ioan 1, 18), din pericopa evanghelică citită, ierarhul a vorbit despre taina cea mare a Preasfintei Treimi, subliniind semnificaţiile întrupării Cuvântului lui Dumnezeu, a venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu, şi a lucrării Sale mântuitoare pentru întreaga umanitate.

„Încă din această zi, a doua a Sfintelor Paşti, ne pregătim pentru sărbătoarea cea mare ce urmează să vină peste cincizeci de zile, sărbătoarea Cincizecimii, a Pogorârii Duhului Sfânt, fiindcă toată perioada pascală, de la Învierea Domnului până la Rusalii, este perioada în care Biserica aduce aminte duhovniceşte tuturor credincioşilor ei de vremea de după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos şi aşteptarea Duhului Sfânt, Care S-a coborât peste Sfinţii Apostoli în chip de limbi de foc“, a spus PS Sofronie.

În a treia zi a Sfintelor Paşti, PS Sofronie a săvârşit Sfânta Liturghie în Paraclisul cu hramul „Sfinţii Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Ştefan, Mitropoliţii Transilvaniei“, de la Centrul Eparhial.

Praznicul Învierii, în Episcopia Sălajului

La Catedrala Episcopală din Zalău, slujba Învierii Domnului Iisus Hristos a fost săvârşită de către Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de preoţii slujitori ai Catedralei şi în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi.

Dimineaţă, a fost săvârşită Sfânta Liturghie, iar la sfârşitul slujbei, PS Petroniu a dat citire Pastoralei la sărbătoarea Învierii Domnului.

În cea de-a doua zi de Paşti, PS Episcop Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioşilor din oraşul Jibou. Cu acest prilej, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Proroc Daniel“ şi „Sfântul Mucenic Gheorghe“, alături de părinţii slujitori ai acestei biserici şi în prezenţa unui număr mare de credincioşi.

Bucuria zilei a fost dată şi de faptul că în această zi s-au împlinit şapte ani de la întronizarea PS Petroniu ca primul Episcop al Sălajului, eveniment care a avut loc la 13 aprilie 2008, în Catedrala Episcopală din Zalău.

Ca în fiecare an, în cea de-a treia zi de Paşti, PS Episcop Petroniu a făcut un popas duhovnicesc în mijlocul credincioşilor din oraşul Şimleu Silvaniei. Cu acest prilej ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului“, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sub coordonarea parohului Vasile Boşca, Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului“ desfăşoară o bogată activitate social-filntropică, majoritatea acestor activităţi desfăşurându-se în Complexul social al parohiei. Astfel, la cantina parohiei servesc masa de prânz, în regim social, un număr de 23 de persoane nevoiaşe, incluzând persoanele recomandate de Biroul de Asistenţă Socială al Primăriei Şimleu Silvaniei. De asemenea, în cadrul serviciului „Centru educaţional de zi“, parohia oferă asistare didactică, după orele de curs, pentru un număr de 36 elevi, proveniţi din familii dezorganizate şi cu posibilităţi minime de supraveghere în efectuarea temelor. În urmă cu un an, în vecinătatea bisericii a fost sfinţită piatra de temelie pentru un Centru de zi pentru copii, realizat prin finanţare europeană, care să vină în sprijinul copiilor orfani sau proveniţi din familii monoparentale, precum şi al copiilor ai căror părinţi sunt şomeri, cu venituri mici, dar şi în sprijinul acelor copii pe care părinţii nu îi pot ajuta în pregătirea lecţiilor. În acest moment, lucrările la acest centru sunt în curs de a fi finalizate, în această primăvară urmând a fi făcută recepţia lucrărilor.

Învierea în Episcopia Devei şi Hunedoarei

Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârşit Sfânta Liturghie a Paştilor la Catedrala Episcopală cu hramul „Sfântul Nicolae“ şi „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Deva, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Slujba de Înviere a debutat prin citirea canonului Sâmbetei celei Mari, apoi, la miezul nopţii, mulţimea de credincioşi a primit Sfânta Lumină a Învierii Domnului Iisus Hristos din făclia PS Episcop Gurie.

Din delegaţia care a întâmpinat Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim la Aeroportul din Sibiu a făcut parte şi părintele consilier Andrei Coroian şi protopopul de Deva, Petru Costa, care au adus Sfânta Lumină în Episcopia Devei şi Hunedoarei.

După ce credincioşii au primit Sfânta Lumină, a fost citită Evanghelia Învierii în cadrul slujbei de Înviere, pe o scenă special amenajată în faţa Catedralei episcopale. A fost citit, apoi, cuvântul pastoral la marele Praznic al Învierii Domnului al PS Episcop Gurie, apoi soborul de slujitori a cântat în faţa mulţimii de credincioşi Canonul Învierii, slujba Învierii fiind continuată până dimineaţă cu săvârşirea, în Catedrala episcopală, a Sfintei Liturghii a Învierii. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a mulţumit tuturor celor prezenţi şi i-a binecuvântat, urându-le cu bucurie salutul creştinesc de „Hristos a înviat!“. PS Gurie a amintit credincioşilor de marele dar pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a făcut prin Moartea şi Învierea Sa şi i-a îndemnat să urmeze întru totul vieţii lui Hristos, pentru a fi părtaşi bucuriei celei veşnice de a fi fii ai lui Dumnezeu şi moştenitori ai Împărăţiei Sale.

În Duminca Învierii, începând cu orele 11:00, PS Episcop Gurie a săvârşit, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, slujba Vecerniei din prima zi de Paşti, cunoscută ca A doua Înviere sau Învierea mică. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a mulţumit lui Dumnezeu pentru bucuria participării la Învierea Domnului Iisus Hristos şi a subliniat necesitatea actualizării şi trăirii acestui eveniment minunat de către fiecare creştin în parte. Însă bucuria acestui eveniment nu poate fi trăită fără asumarea în întregime a statutului de creştini, de credincioşi următori şi propovăduitori ai Domnului, prin reiterarea în viaţa fiecăruia a Praznicului Învierii în fiecare Sfântă Liturghie. Ierarhul a amintit şi de faptul că prin părtăşia la viaţa Mântuitorului, prin asumarea Pătimirilor Sale şi a Învierii, creştinii îşi confirmă statutul de fii ai lui Dumnezeu, devenind astfel candidaţi la viaţa cea veşnică întru Iisus Hristos.

În a doua zi de Paşti, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Parohia Bătrâna, Protopopiatul Deva, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Cristian Ciurea pentru Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Grid, Protopopiatul Orăştie. Ierarhul l-a felicitat pe noul păstor de suflete, amintindu-i responsabilitatea pe care o are prin misiunea de a-i conduce spre mântuire pe credincioşii încredinţaţi păstoririi sale. De asemenea, i-a rugat pe credincioşi să-şi asume pe deplin bucuria Învierii Domnului, îndemnându-i la săvârşirea de fapte bune, la iertarea tuturor şi la împlinirea noii legi aduse de Hristos în lume, legea dragostei şi a iubirii, lege în care întreaga existenţă se îndreaptă către urmarea Mântuitorului şi către moştenirea vieţii celei veşnice adusă odată cu biruinţa de pe Cruce.

Lumina Sfântă în Maramureş şi Sătmar

La fel ca în ultimii ani, şi la sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos din acest an, Lumina Sfânta de la Ierusalim a ajuns în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prin sprijinul oferit de ing. Mircea Letiu, membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Sfânta Lumină a fost adusă de o delegaţie eparhială pe Aeroportul din Baia Mare, având destinaţia finală Aeroportul din Satu Mare. De la cele două aeroporturi, Sfânta Lumină a ajuns, prin protopopi, preoţi şi monahi, în bisericile şi mănăstirile eparhiei.

Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian alături de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, au întâmpinat Sfânta Lumină la Catedrala Episcopală din Baia Mare, iar de ora 00.00, cei doi ierarhi au săvârşit Slujba Învierii, urmată de Sfânta Liturghie.

În Duminica Sfintelor Paşti, de la ora 12.00, PS Iustin Sigheteanul a săvârşit slujba Vecerniei, cunoscută ca A Doua Înviere, în Catedrala Episcopală din Baia Mare.

În a doua zi de Paşti, PS Iustin Sigheteanul a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia „Naşterea Domnului“ din Satu Mare, iar marţi, 14 Aprilie, PS Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Învierea Domnului“ Habra – Groşii Băii Mari, judeţul Maramureş, cu ocazia Hramului. La sfârşitul Sfintei Liturghii, stareţa Iustiniana Calini a fost distinsă cu rangul de stavroforă, la împlinirea a 18 ani de la preluarea la faza de temelie a aşezământului monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente