Întâlnire ortodoxă la Bruxelles privind politicile comunitare

Marţea aceasta, la Sediul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene din Bruxelles a avut loc o întâlnire de informare privind reglementările legale referitoare la statutul avortului în Uniunea Europeană. La eveniment au participat reprezentanţi pe lângă Instituţiile Europene ai Bisericilor Ortodoxe: Rusă, a Ciprului şi a Greciei, la care s-au adăugat delegaţi ai Bisericii Romano-Catolice şi ai altor comunităţi creştine.

Întâlnirea aceasta se plasează înaintea Consiliului European pentru Afaceri Externe, ce va avea loc în data de 26 mai. Discuţiile din data respectivă îşi propun atingerea unui consens privitor la „drepturile sexuale şi reproductive” din cadrul politicilor de ajutor pentru dezvoltare desfăşurate de Uniunea Europeană. În practica comunitară se vizează includerea avortului în pachetul de măsuri menite să reducă mortalitatea maternă în statele, în majoritate africane, care primesc fonduri europene pentru dezvoltare. Statele membre UE nu se situează pe aceeaşi poziţie în această chestiune. Din această cauză, Bisericile din Uniunea Europeană doresc ca populaţia să fie informată corespunzător cu privire la consecinţele unor astfel de decizii.

„Este foarte important şi mai ales că întâlnirea are loc având în vedere întâlnirea Consiliului de Afaceri Externe al Uniunii Europe săptămâna viitoare, care are pe agendă între altele şi obiectivele care alcătuiesc strategia pe care Uniunea o va implementa atunci când vine vorba de acordarea ajutoarelor pentru dezvoltare ţărilor din lumea a treia, mai ales din Africa. Şi un punct sensibil în lista acestor obiective îl reprezintă mortalitatea maternă pe care unele voci consideră că poate fi rezolvată prin promovarea avortului, ca o soluţie. Se pune problema dacă banii europeni ar trebui să fie folosiţi pentru finanţarea avorturilor. Se urmăreşte în Statele membre care urmăresc obţinerea unei poziţii comune la nivel de consiliu european un consens între cele 28 de state membre, această temă. Sunt însă şi state, în frunte cu Malta mai ales, care se opun categoric obţinerii acestei poziţii comune. Noi am considerat că este important ca să fim bine informaţi în această privinţă şi apoi fiecare să aducem la cunoştinţa factorilor decidenţi din propriile ţări, care sunt implicaţiile mai profunde ale unei astfel de decizii, pe 26 mai”, a declarat Pr. George Vâlcu, secretar Reprezentanţa Patriarhiei Române pe lângă Instituţiile Europene.

Invitatul zilei a fost Părintele Jean Boboc, profesor de bioetică la Institutul „Saint Serge” din Paris, precum şi Decanul Centrului de Studii şi Cercetare „Dumitru Stăniloae” din capitala Franţei.

Această dezbatere europeană este relansată şi în contextul apropierii Summit-ului ONU din septembrie, care va aborda obiectivele pentru dezvoltare durabilă pentru perioada 2015-2020. Atunci este preconizată şi abordarea problemei avortului pentru reducerea mortalităţii materne în ţările sărace.

Comentarii Facebook


Știri recente