„În căutarea sensului vieţii“ – o seară memorabilă, cu sfaturi de suflet

ASCOR Iaşi a organizat joi, 30 aprilie 2015, în sala T17 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, conferinţa cu tema „În căutarea sensului vieţii“, avându-l ca distins oaspete pe arhimandritul Ambrozie Iurasov din Rusia, informează Ziarul Lumina. Totodată, conferinţa s-a întrepătruns cu lansarea de carte a invitatului, Chemarea – crucea monahismului, un buchet de evocări care a oferit consistenţă ideilor expuse în cadrul prelegerii.

Arhimandritul Ambrozie – o prezenţă caldă şi senină – ne-a împărtăşit cu glas blând şi cu generozitate din experienţa celor mai bine de şapte decenii în care a vieţuit aproape de Dumnezeu şi slujind cu dragoste omul. Un pilon important în viaţa invitatului a fost prezenţa Maicii Domnului încă din copilărie, îndreptându-l pe drumul pe care trebuie să meargă. Cei 46 ani petrecuţi în scaunul de spovedanie l-au adus în comuniune cu peste 1 milion de oameni, care şi-au mărturisit păcatele şi şi-au schimbat viaţa: Dumnezeu are o infinită iubire pentru noi, păcătoşii. Nu este păcat pe care să nu-l ierte, nu este boală pe care să nu o vindece, ne-a mărturisit părintele.

Viaţa îşi regăseşte sensul în şi prin Sfânta Taină a Spovedaniei: „…trebuie să avem grijă mare de suflet“. După cum trupul are nevoie de hrană, asemenea şi sufletului îi este necesară o îngrijire specială, căci „… absolut tot ce face omul aici: ce gândeşte, ce vorbeşte – se înregistrează în veşnicie. Ne ajută în spovedanie gândul că, poate, spovedania aceasta este ultima spovedanie. Sufletul este mireasa lui Hristos – trebuie primenit şi curăţit mereu. Cuvintele de învăţătură au fost însoţite de exemple practice. Au fost evocate cazuri de îndreptări miraculoase întâlnite de părintele în activitatea sa pastorală. Un condamnat la închisoare pe viaţă s-a schimbat radical după ce a gustat bucuriile nemărginite ale Tainei Spovedaniei. Deţinutul mărturisea că: asemenea bucurie nu am încercat niciodată în viaţa mea. După Taina Mărturisirii, înlăuntrul său se rostea neîncetat, în chip minunat, Rugăciunea lui Iisus.

Cu tact pedagogic, invitatul ne-a explicat că „trebuie să avem întotdeauna sfânta cruce la gât aşa cum biserică are întotdeauna cruce pe turla sa“. Cu smerenie şi simplitate, părintele Ambrozie ne-a împărtăşit sfaturi şi poveţe ziditoare pentru a noastră devenire: „Vă spun acestea ca să vă întăriţi în credinţă“. Dăm slavă lui Dumnezeu şi mulţumim Maicii Domnului pentru cuvintele de învăţătură, de pace şi bucurie primite în această seară de suflet.

Comentarii Facebook


Știri recente