9 ierarhi români au sfințit Mănăstirea Mihai Vodă de la Turda

Nouă ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au sfințit duminică, 19 august 2018, Mănăstirea Mihai Vodă din Turda, județul Cluj. 

Slujba de sfințire a mănăstirii Mihai Vodă cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost oficiată de Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, informează Radio Renașterea.

Alături de Mitropolitul Andrei, din soborul slujitor au făcut parte: Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Episcopul Ignatie al Huşilor, Episcopul Lucian al Caransebeșului, Episcopul Sofronie al Oradiei, Episcopul Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, Episcopul Petroniu al Sălajului, Episcopul Macarie al Europei de Nord, Arhiereul vicar Teofil de Iberia al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

După slujba de sfințire, Mitropolitul Clujului, împreună cu soborul arhieresc au oficiat Sfânta Liturghie.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de arhid. Ioan Bogdan Alexiuc.

În omilia sa, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit despre personalitatea marelui Domnitor Mihai Viteazul, pe care l-a numit „precursorul Marii Uniri”.

La acest eveniment a fost prezent secretarul de stat pentru Culte, domnul Victor Opaschi.

Distincții pentru ctitori

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a adresat un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și i-a oferit „Crucea Patriarhală” părintelui Vasile Știopei, coordonatorul construcției mănăstirii.

Pentru strădania depusă, părintele protos. Ilie Hanuschi a primit rangul de arhimandrit, iar maica stareţă monahia Andreea Zdrobău a fost ridicată la rangul de stavroforă.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei  a oferit ctitorilor, oficialităților și tuturor celor care s-au implicat în ridicarea mănăstii Ordinul „Mihai Vodă”.

După Sfânta Liturghie a urmat o slujbă de pomenire a domnitorului Mihai Viteazul.

Istoric

Această ctitorie mănăstirească s-a născut în urmă cu mai bine de 17 ani, când la ceremonia de comemorare a 400 de ani de la moartea voievodului Mihai Viteazul, la Turda, Mitropolitul Bartolomeu Anania a anunţat intenţia ca locul martiriului să nu fie marcat doar de un simplu monument, ci de o mânăstire.

Locul de lângă Turda a fost marcat ca loc al jertfei voievodului Mihai Viteazul încă din perioada interbelică când în anul 1923 a fost înălţată o troiţă din lemn pe locul asasinatului, iar mai târziu, în anul 1977, în locul troiţei de tradiţie românească a fost ridicat un impozant monument.

Foto credit: Radio Renașterea

Comentarii Facebook


Știri recente