88 de ani de la ridicarea Bisericii noastre la rangul de Patriarhie

Astăzi s-au împlinit 88 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de patriarhie. Hotărârea a fost luată de Sfântul Sinod la 4 februarie 1925 și a fost confirmată prin Decretul Regal din 25 februarie, în același an. Mitropolitul primat Miron Cristea devenea astfel „Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”.

„S-a amânat oarecum momentul acestei proclamări pentru a se organiza odată cu ridicarea la rang de Patriarhat și noua legislație bisericească, iar aceasta a putut fi definitiv împlinită după Constituția din 1923. Așadar, anul 1925 a devenit deodată an al adoptării legislației bisericești, fapt împlinit în primăvara anului respectiv și an de împlinire pe planul acesta al ridicării la rang de patriarhat. După hotărârea luată în ședința din 4 februarie 1925 Senatul în 12 februarie și apoi Camera Deputaților în 17 februarie au consfințit această hotărâre a Sfântului Sinod și Regele Ferdinand a promulgat legea în 23 februarie în același an 1925. S-a comunicat tuturor Bisericilor lucrul acesta. Am primit din partea Patriarhiei Ecumenice Tomosul de recunoaștere din partea Patriarhului Vasile al III-lea la sfârșitul lunii iulie, 30 iulie 1925, a fost adus în septembrie Tomosul cu mare solemnitate la București, iar la 1 noiembrie a avut loc ceremonia de învestitură la Palatul Regal și apoi de înscăunare aici în Catedrala Patriarhală din București a primului Patriarh în persoana lui Miron Cristea”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal responsabil cu aspectele de cultură.

Construirea Catedralei Mântuirii Neamului a fost o dorință manifestată încă din primii ani de patriarhat ai Bisericii Ortodoxe Române, dorință perpetuată, de-a lungul timpului, de toți Întâistătătorii Bisericii noastre.

„În cea dintâi cuvântare pe care a rostit-o Patriarhul Miron în calitate de patriarh a prezentat câteva proiecte importante legate de dezvoltarea învățământului religios la nivel universitar, de trimiterea studenților români la studii pentru a se perfecționa și la alte facultăți din Europa, de primire a altor studenți aici în țară, înființarea unei Academii de Muzică Bisericească și aș zice că în contextul momentului în care suntem noi acum mai ales proiectul pe care l-a exprimat atunci limpede al Înălțării Catedralei Mântuirii Neamului ca expresie a acestui moment de împlinire a poporului român după strădanii îndelungate se împlinește acum prin determinarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Este acesta un arc peste timp, o punte care ne leagă o dată în plus de năzuințele celor care au fondat Patriarhatul în 1925”, a mai spus Pr. Florin Șerbănescu.

Patriarhia Română păstorește în prezent peste 20 de milioane de credincioși, aflați atât între granițele actuale ale României, cât și în alte țări de rezidență.

Comentarii Facebook


Știri recente