65 ani de activitate științifică și culturală în Banat 

În cadrul celei de-a XV-a ediții a Zilelor Academice Timișene, în Aula Filialei Timișoara a Academiei Române, a avut loc joi, 20 octombrie 2016, o sesiune festivă, ce a marcat împlinirea a 150 de ani de la fondarea Academiei Române și 65 de ani de la înființarea Filialei Timișoara, după cum ne-a precizat Răzvan Fibișan de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

La eveniment au participat academicieni, istorici și oameni de cultură din întreaga țară. Cuvântul de deschidere i-a aparținut acad. Păun Ion Otiman, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române, care a vorbit despre aspectele vieții academice din Banat. După cuvântul de deschidere au urmat mai multe alocuțiuni rostite de acad. Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, prof. dr. ing. Nicolae Robu, primarul Timișoarei, prof. univ. dr. Viorel Aurel Șerban, rectorul Universității Politehnica din Timișoara, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

Academia Română nu are numai un trecut glorios. În momentul de față, ea este o instituție activă, unul dintre pilonii stabili și importanți ai societății românești. Noi ne ocupăm de o strategie a României pe termen lung, care este departe de ciclurile electorale sau de vreun interes politic. Academia Română face această strategie în 11 institute de excelență pe care le are, recunoscute în Europa, iar primul dintre capitolele interdisciplinare ale acestei strategii este școala și educația, punând bază pe educarea poporului român în spiritul valorilor pe care le are, a precizat acad. Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a rostit o alocuțiune, la începutul căreia a rugat întreaga asistență să țină un moment de reculegere pentru toți academicienii trecuți la Domnul.

Este o mare bucurie să particip astăzi la sărbătoarea unei instituții de suflet a neamului nostru românesc, o instituție care și-a lăsat amprenta asupra spiritualității și vieții sociale din România. Privind la cei 150 de ani de activitate ai Academiei Române, vedem cum s-a implicat în viața socială, politică și economică a României. Aș putea spune că Academia Română este o catedrală a științei și a culturii române, a menționat Mitropolitul Banatului.

În cadrul sesiunii festive, președintele Academiei Române, acad. Ionel Valentin Vlad, a acordat mai multe distincții unor instituții, academicieni și personalități culturale din Banat. Cu acest prilej, Mitropolia Banatului a primit o diplomă academică de recunoaștere a meritelor cultural-spirituale.

În continuare a urmat un film documentar intitulat Filiala din Timișoara a Academiei Române – 65 de ani de existență. Sesiunea festivă s-a încheiat cu un recital vocal-instrumental oferit de studenții și cadrele didactice ai Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Manifestările dedicate împlinirii a 150 de ani de la fondarea Academiei Române și 65 de ani de la înființarea Filialei Timișoara au continuat, în după-amiaza aceleiași zile, cu sesiunea științifică dedicată împlinirii a 300 de ani de la eliberarea Timișoarei de sub stăpânirea otomană. Cu acest prilej au fost susținute mai multe referate ce au analizat, din perspectivă istorică, zona Banatului.

Tot în cadrul sesiunii științifice au fost lansate mai multe cărți dedicate evenimentului.

Comentarii Facebook


Știri recente