4 virtuți ale Sf. Ilie evidențiate de Părintele Patriarh la Mănăstirea Techirghiol

Sf. Ilie

În omilia rostită vineri, 20 iulie 2018, la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat patru mari virtuți ale Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul:

  • Sf. Ilie a fost om al rugăciunii, al postului și al înfrânării;

„Sfântul Proroc Ilie, ca și Ioan Botezătorul n-a întemeiat familie, a trăit în rugăciune, multă vreme în singurătate, în pustie, în post, nevoință și înfrânare și de aceea împreună sunt prototipuri ale vieții monahale”.

  • A fost apărător al credinței adevărate împotriva rătăcirilor idolești;

„Dumnezeu l-a trimis pe Prorocul Ilie la regele Ahab să-l mustre și să-i spună că dacă nu se întoarce la credința adevărată, strămoșească a evreilor va fi pedepsită toată țara și nu va ploua 3 ani și 6 luni”.

  • A fost ajutător milostiv al săracilor;

„În tot timpul cât a stat Prorocul Ilie în casa văduvei din Sarepta Sidonului deși nu se vedea că sporește, se lua din făină și din ulei și se completa la loc (…) Venea la loc cantitatea care era folosită, deoarece minunea s-a făcut nu ca să impresioneze, ci ca să asigure viața prorocului, a văduvei și a copilului”.

  • A fost și pedepsitor al celor care săvârșesc nedreptăți.

„Sf. Ilie a mustrat pe regele Ahab pentru că a ucis pe proprietarul unei vii, Nabot, și i-a luat via. El a prorocit că acolo unde câinii au lins sângele lui Nabot, vor linge și sângele regelui. Și într-adevăr Dumnezeu l-a pedepsit și pe regele Ahab și pe Izabela și au sfârșit tragic. (….) De aceea el este ocrotitor al judecătorilor drepți”.

„Sfântul Ilie este un proroc foarte popular”

Părintele Patriarh a precizat la Techirghiol că „Sfântul Proroc Ilie este cinstit în creștinism, în iudaism și în islam”.

„El nu a scris nicio carte, dar a săvârșit fapte minunate cu ajutorul lui Dumnezeu, încât a devenit un simbol al tuturor prorocilor prin faptele sale minunate, prin râvna sa pentru apărarea dreptei credințe”, a adăugat Patriarhul Daniel.

Preafericirea Sa a subliniat că „Sfântul Ilie este un proroc foarte popular deoarece lui i se adresează rugăciuni în vreme de secetă sau când sunt ploi prea multe” și a amintit că românii i-au închinat foarte multe lăcașuri de cult.

Patriarhul Daniel binecuvintează credincioși la Techirghiol. ©Basilica.ro

„Ne rugăm Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul să ne ajute, să ne întărească, să ne ferească de rătăciri, să ne învețe să ajutăm pe cei săraci și să trăim în rugăciune și în post”, a spus la final Preafericirea Sa.

Patriarhul României a transmis, de asemenea, felicitări celor ce își serbează onomastica în ziua cinstirii Sf. Proroc Ilie:

„Dorim să felicităm pe toți cei care poartă numele de Ilie și derivate, urându-le sănătate, mult ajutor de la Dumnezeu și multă bucurie, întru mulți și binecuvântați ani!”.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente