2018 – un an cu multe bucurii pentru pentru Episcopia Basarabiei de Sud: Episcopul Veniamin în Pastorala de Crăciun

În Pastorala de Crăciun, Preasfințitul Părinte Veniamin evidențiază faptul că 2018 a fost un an cu multe bucurii pentru Episcopia Basarabiei de Sud, făcând referire în mod special la două evenimente:

  1. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la solicitarea clericilor și a credincioșilor, a ales în ziua de 24 mai 2018, pe primul episcop al acestei eparhii istorice, succesoare a Episcopiei Cetății Albe-Ismail, reorganizată după reactivarea Mitropoliei Basarabiei în anul 1992.
  2. Sfântul Sinod a aprobat canonizarea și înscrierea în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, cu zi anuală de prăznuire în data de 17 septembrie.

Mitropolia Basarabiei serbează Nașterea Domnului după calendarul iulian nerevizuit, în data de 7 ianuarie.

În Pastorala sa, Episcopul Basarabiei de Sud îndeamnă la urmarea exemplului Sf. Dionisie „care și-a dedicat întreaga viață slujirii jertfelnice”.

”Dumnezeu ne cheamă la înnoire duhovnicească

De asemenea, ierarhul spune că Dumnezeu ne cheamă la înnoire duhovnicească „atât în lumea secularizată în care trăim, cât și în familiile noastre și la serviciu, ne cheamă să devenim misionari și mesageri ai Lui, așa cum au devenit mesageri ai Nașterii Sale îngerii și păstorii, magii și stelele, toată natura slujindu-I ca unui Dumnezeu”.

„Ne cheamă să fim părtași slavei Sale și să aducem bucurie în casele celor singuri și bolnavi, a celor lipsiți de dragostea părinților și a celor apropiați, ne cheamă să ducem prin colind bucuria aflării lui Mesia și a eliberării din robia păcatului și a morții în fiecare loc, călătorind în Egiptul lumii contemporane și în Galileea Neamurilor, fără a ne sfii de cei care vor să sădească alte tradiții în societatea noastră”.

În cuvântul pastoral, Preasfinția Sa amintește de proclamarea Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română și îndeamnă la păstrarea dreptei credințe asemenea înaintașilor „știind că doar prin credință putem face ca societatea noastră să se sfințească și să se bucure de prosperitate”.

Vezi mesajul integral pe site-ul oficial al Mitropoliei Basarabiei.

Citește și: Să transpunem în faptă bucuria pe care, prin colinde, o vestim! – Mitropolitul Basarabiei în Pastorala de Crăciun

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente