Sfântul și Marele Mir a fost sfințit pentru a opta oară în istoria Bisericii Ortodoxe Bulgare

Patriarhul Neofit a sfintit Sfantul si Marele Mir in Joia Mare 2018

Joi a fost sfințit Sfântul și Marele Mir pentru a opta dată în istoria Bisericii Ortodoxe Bulgare contemporane.

Slujba de sfințire a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare prezidată în Joia Mare de Patriarhul Neofit la Catedrala Sfântul Alexandru Nevski din Sofia, la care au participat membrii Sfântului Sinod al Bisericii Bulgare.

Înainte de rugăciunea Tatăl nostru, Patriarhul Neofit a rostit rugăciunile pentru binecuvântarea celor șapte vase cu Sfântul Mir.

Secretarul Sfântului Sinod, Episcopul Gherasim de Melnik, a adăugat o parte de mir păstrat din 1945 când Patriarhia Ecumenică a restabilit comuniunea cu Exarhatul Bulgar.

„Astăzi, împreună cu întreaga Biserică, ne plecăm capetele înaintea minunatei smerenii dumnezeiești a Mântuitorului, care a spălat picioarele ucenicilor Săi și pe care îl urmăm împreună cu Apostolii în Grădina Ghetsimani în ceasul întristării Sale și în înfricoșătoarea clipă a vinderii”, a spus Patriarhul Neofit în cuvântul său din Joia Mare potrivit site-ului oficial al Bisericii.

Patriarhul a reamintit faptul că untdelemnul este utilizat de Biserică în toate momentele importante ale vieții.

„Cu mir este sfințit fiecare sfânt antimis, care simbolizează așezarea lui Hristos în mormânt”.

După slujbă, mitropoliții au purtat vasele cu mirul sfințit în Miroteca Sfântului Sinod, unde se va păstra până se va epuiza.

Sfântul și Marele Mir în Bulgaria după 1945

În istoria recentă, Biserica Ortodoxă Bulgară a reprimit dreptul de a sfinți Sfântul și Marele Mir în anul 1945, după restabilirea comuniunii cu Patriarhia Ecumenică.

Prima sfințire a Sfântului și Marelui Mir după acest moment a avut loc în 1950. Ulterior, Marele Mir a fost pregătit în 1961, 1974, 1988, 1995, 2002, 2009.

Ce este Sfântul și Marele Mir

Sfântul și Marele Mir este alcătuit din ulei de măsline şi alte 39 de mirodenii, amestecate şi fierte continuu mai multe zile, în Săptămâna patimilor, într-un ritual special.

Mirul este sfințit într-o solemnitate deosebită în joia din Săptămâna patimilor, de către Sfântul Sinod al fiecărei Biserici autocefale.

Acest mir, care simbolizează bogăţia darurilor Sfântului Duh, nu este folosit decât în trei împrejurări: la sfinţirea bisericilor, la taina confirmării (numită din acest motiv şi mirungere) şi la ungerea căpeteniilor ţării (voievozi şi regi).

Foto credit: Patriarhia Bulgară

Comentarii Facebook


Știri recente